Inspekcijska služba zapečatila benzinsku pumpu “IN Vivo” Živinice

Demant inspekcijske službe po predmetu “IN VIVO DIZAJN” d.o.o. Živinice

U povodu iznešenih informacija predstavnika IN VIVO DIZAJN d.o.o. Živinice na zboru građana Mjesne zajednice Centar i sredstvima javnog informisanja, te putem društvenih mreža, Odsjek za inspekcijske poslove i nadležna služba za urbanističko planiranje Grada Živinice dostavljaju demant na izrečene navode i potpuno neistinite informacije.

Urbanističko građevinski i putni inspektor Grada Živinice, po usmenom zahtjevu stranke i pismenom zahtjevu od strane vlasnika susjedne parcele, a vezano za prijavu bespravne gradnje benzinske pumpe u blizini stambeno-porodične kuće, izvršio je kontrolu građevinskih radova kako slijedi.

Dana 08.10.2019. Godine postupajući inspektor obavio je uviđaj na licu mjesta o čemu je sačinjen zapisnik u kojem je utvrđeno da se izvode radovi na rekonstrukciju postojećeg objekta “servisne radione” (servis, radionica, magacin, kompresorska stanica, kotlovnica, dimnjak, gardaroba i tuševi) te te je bespravno bez odobrenja za rekonstrukciju izgrađena benzinska pumpa sa ugostiteljskim objektom i poslovnim prostorima na parceli kao k.č. broj 1355/7 k.o. Grad Živinice.

Nakon toga zapisnikom od 18.10.2019. Godine, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju u građenju TK-a izdata je mjera obustave radova do pribavljanja odobrenja za rekonstrukciju objekta, zatim je inspektor izdao rješenje o obustavi radova do pribavljanja odobrenja za rekonstrukciju građevine.

Provjerom kod Službe za urbanističko planiranje utvrđeno je da ova Služba nije izdala odobrenje za građenje – građevinsku dozvolu za navedenu benzinsku pumpu sa ugostiteljskim objektom i poslovnim prostorom.

Važno je napomenuti da uvidom u važeći Regulacioni plan ”Riba” Živinice nije ucrtana navedena benziska pumpa kao objekat, što je glavni razlog za postupanje nadležnog Odsjeka za inspekcijske poslove.

Oglušujući se o naredbe službenog lica vlasnik IN VIVO DIZAJN je nastavio sa izvođenjem građevniskih radova suprotno važećim Zakonskim propisima, nakon čega je dana 04.11.2019. godine gradski inspektor zakazao pečaćenje objekta, kada je investitor priložio na uvid zahtjev za legalizaciju.

Postavlja se pitanje zašto je investitor IN VIVO DIZAJN podnio zahtjev za legalizaciju objekta, s obzirom da tvrdi da posjeduje svu dokumentaciju za navedene objekte, te zašto iznosi netačne informacije u javnost o navodnom nezakonitom radu nadležnih gradskih službi.

Važno je napomenuti da je obaveza inspektora da, nakon podnošenja zahjteva za legalizaciju obustavi dalje postupanje ali isto tako je i obaveza investitora da obustavi bilo kakvu dalju gradnju, što investitor nije ispoštovao nego je nastavio bespravno graditi objekat i pustiti ga u upotrebu.

Oglušavajući se o svemu naprijed navedenom i važećim zakonskim propisima, a nakon bespravne izgradnje objekta investitor otpočinje sa upotrebom objekta i djelatnošću, te nadležnom Odsjeku za inspekcijske poslove IN VIVO DIZAJN podnosi obavještenje o otpočinjanju djelatnosti dana 31.10.2019. Godine pozivajući se na član 12. Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Postupajući po navedenoj obavijesti investitora Odsjek za inspekcijeske poslove je utvrdio da benzinska pumpa sa ugostiteljskim objektom nema validnu upotrerbnu dozvolu, zatim da se objekat koristi suprotno namjeni (servisna radionica-servis, radionica, magacin, kompresorska stanica, kotlovnica, dimnjak, garderoba i tuševi), nakon čega je izdato rješenje o zabrani upotrebe objekta dana 08.01.2020. Godine.

Oglušujući se i o navedeno rješenje IN VIVO DIZAJN je nastavio sa upotrebom objekta zbog čega je dana 06.02.2020. .godine izvršeno pečaćenje benzinske pumpe sa ugostiteljskim objektom na parceli označenoj kao k.č.br. 1355/7. K.O. Živince Grad, a u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i građenju TK-a i Pravilnika o zatvaranju i označavanju zatvorenog gradilišta/građevine TK-a.

Iz svega navedenog u ovom slučaju jasno je da objekat koji je zapečaćen na parceli označenoj kao k.č. broj: 1355/7 k.o. Živinice Grad ne posjeduje građevinsku dozvolu, kao ni upotrebnu dozvolu, te se ne koristi u skladu sa njenom namjenom (servisna radionica) a ne kako navodi uprava IN VIVA DIZAJN d.o.o. na parceli k.č. broj 1355/3 k.o Živinice Grad.

Također, potpuno je neistinita tvrdnja da je gradski inspektor radio nezakonito ili da je zloupotrijebio službeni položaj.

Ističemo da će Gradska uprava Grada Živinice stojati na raspolaganju da udovolji na sve zahtjeve investitora IN VIVO DIZAJN kada se ispune sve zakonske procedure.

Uz tekst demanta dostavljamo na uvid i važeću dokumentaciju za sve gore navedeno, i to:
– IZVOD IZ VAŽEĆEG REGULACIONOG PLANA od 13.02.2020.
– KOPIJU KATASTARSKOG PLANA i
– PREPIS POSJEDOVNOG LISTA

iz koje se jasno vidi da su gradski inspektori radili u skladu sa važećim zakonskim propisima i dokumentima.

Odsjek za inspekcijske poslove ( izvor: uprava Grad Živinice )

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više