Inspektori kontrolišu pritisak mase i dimenzije vozila na magistralnim cestama u FBiH

U skladu s Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22.11. do 24.12.2021. godine, Federalni saobraćajni inspektorat putem federalnih saobraćajnih inspektora za ceste vrši pojačane inspekcijske kontrole osovinskog pritiska ukupne dopuštene mase i dimenzije vozila na magistralnim cestama na području Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH (“Službene novine FBiH”, broj: 12/10,16/10 i 66/13). Kontrole se vrše  uz prisustvo ovlaštenog vagara JP Cesta FBiH i uz prisustvo predstavnika  organa unutrašnjih poslova-policije.

– Zaštita cesta od prekomjernog opterećenja i prekoračenja ukupne mase i osovinskog opterećenja je od iznimnog značaja za osiguravanje nesmetanog i sigurnog saobraćaja i očuvanja projektovanog stanja ceste. Prijevoz vozilima koja prelaze dozvoljenu težinu, osovinski pritisak ili dimenzije dozvoljen je samo uz odobrenje za vanredni prijevoz, ako stanje javne ceste i saobraćaja na njoj to dopušta – obrazložio je Tomislav Mikulić, glavni federalni saobraćajni inspektor po ovlaštenju.

U prve dvije sedmice pojačanih nadzora izvršene su 34 kontrole u okviru kojih je kod 16 subjekata nadzora utvrđeno prekoračenje ukupne mase i osovinskog opterećenja. Kazne za ovaj prekršaj su propisane Zakonom o cestama FBiH, a kreću se u rasponu od 1.500,00 do 15.000KM za pravno lice, od 500,00KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 200,00 KM do 1.500,00KM za fizičko lice.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više