ISS Živinice spašava ljudske živote bez podrške vlasti?

Velike su poplave pokazala koliko je Živinicama potrebna služba spašavanja, a svijet dokazao kako ulaganje u takve službe donosi samo dobrobit i sigurnost. Jesu li Živinice spremne iskoristiti svoju priliku?

Velike poplave iz 2014. godine pokazle su svu ranjivost naše zemlje i našega kraja na prirodne katastrofe, a posebno potrebu za organizovanim službama spašavanja koje mogu odgovoriti na izazove katastrofa.

Da su silom formirane, birokratski nazivane “profesionalne jedinice za spašavanje” u sklopu državnih
službi iluzija koja troši mnogo novca, a daje malo rezultata zna cijeli svijet.

Većina službi za spašavanje u modernom svijetu su nevladine, neprofitne i volonterske organizacije koje imaju javne ovlasti spašavanja u nepristupačnim područjima ali koje se finansiraju iz budžeta. S obzirom da se radi o volonterskim organizacijama,finansiranje iz budžeta odnosi se na opremanje, obuke, finansiranje troškova akcija, režija… Većina njih dio su organizacija gorskih službi spašavanja.

Primjeri su svuda oko nas: GSS Srbije, GSS Crne Gore, Hrvatska gorska služba spašavanja, Reševalna služba Slovenije, gorske službe spašavanja u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, SAD-u, Irskoj, zemljama Skandinavije, Velikoj Britaniji…

Grupa entuzijasta, vođena potrebom za osnivanje službe za spašavanje u Živinicama po uzoru na slične službe u drugim zemljama, formirala je Interventnu spasilačku službu (ISS) Živinice koja je početkom novembra registrovana kao dobrovoljna, humanitarna, neprofitna i nestranačka služba javnog karaktera, specijalizirana za potragu i spašavanje sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim uslovima.

U samo nekoliko mjeseci postojanja, sopstvenim sredstvima i uz pomoć dobrih ljudi, ISS Živinice uradila je mnogo posla na svom stasanju i napretku. Objavila je kokurs za prijem novih članova, nabavila uniforme i prvu tehničku opremu za spašavanje, kupila prvo vozilo… I ono najvažnije počela obučavati svoje pripadnike spašavanju u nepristupačnim područjima.

Prijemom u članstvo Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, ISS Živinice dobila je priliku obučavati se po međunarodnim standardima i spremati za djelovanje kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Da su na pravom putu uvjerili smo se vrlo brzo. Nakon prvih obuka, u samo dva posljednja mjeseca,
učestvovali su u dvije velike akcije potrage i spašavanja, jednu u Milićima u saradnji s policijom i drugu u Nevesinju gdje je preko 400 ljudi predvođeno sa 140 gorskih spašavatelja tragalo za nestalim dječakom.

Slijedeći put modernih gorskih službi spašavanja, ISS Živinice odlučna je u namjeri neprekidnog napretka edukacijom po međunarodnim standardima gorskih službi spašavanja u BiH kako bi spremno odgovorila na sve izazove koje će budućnost postaviti i kako bi povećala sigurnost svojih sugrađana. Na tom putu potrebna joj je podrška lokalnih vlasti. Njeni pripadnici ne žele plaće ni povlastice žele samo budžet za brojne edukacije i vježbe koje stoje pred njima i budžet za opremu koja im je potrebna kako bi spašavali ljudske živote.

Da je ulaganje u ovakve službe najjeftinija i najefikasnija investicija u sigurnost građana pokazale su
slične službe po svijetu, pa i u Bosni Hercegovini.

Živinice su dobile priliku imati takvu službu, propustiti tu priliku je veliki je grijeh prema svim građanima Živinica.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više