Izetbegović: Evropska unija vraća fokus na evropski put BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu imao sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, nakon kojeg je izjavio da Evropska unija i Michael vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

– Nakon sastanka s Michelom ponuđena je “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija. Michel je spreman da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa – rekao je Izetbegović.

U pogledu “mape puta” kaže da su to teme koje su neophodne za BiH.

– Deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo mi ići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida – pojasnio je Izetbegović.

Na sastanku je kazao Michelu da sastancima svi akteri moraju prisustvovati, te podvukao da se ne ide na reducirani format.

– Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse što je otvaralo mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je neko drugi otišao u Brisel, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje treba svi da prisustvuju – konstatovao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, evropski predstavnici su napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

– Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althae i po pitanju evropskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces – rekao je Izetbegović.

RTV Slon/Fena

The post Izetbegović: Evropska unija vraća fokus na evropski put BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više