Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ

Na lokaciji logora Omarska, članice Saveza logoraša u BiH, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.“, Udruženje logoraša Kozarac i te Udruženje građana “Sedra“, sutra će obilježiti i podsjetiti na počinjene zločine i teror počinjen u tom koncentracionom logoru smrti.

Kako su saopćili iz Saveza logoraša u BiH, povezanost i uslovljenost logora i mjesta stradavanja logoraša na širem području Krajine i Prijedora je evidentna, nedvosmislena i jasno dokazana.

To je istovremeno, kako ističu, i potvrda planskog djelovanja i osmišljenog genocida koji su i komandanti agresora na nezavisnu državu BiH potvrdili i napominjali u svojim tadašnjim vojnim izvještajima još u počecima realizacije svojih neljudskih zamisli.

-Torture i strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru Omarska su poznate i dokazane od strane stotina logoraša-živih svjedoka na sudu u Hagu, ali i pored tih zajednički preživljenih i pretrpljenih tortura, ‘duhovi podjele’ države i danas postoje u našem užem i širem okruženju. Upravo zbog ovih nepobitnih činjenica, izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ, i to je obećani dug kompanije ‘Arcelor Mital’ i lokalne zajednice u borbi za naše bolje sutra – poručuju iz Saveza.

The post Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više