Izgradnja treće kolovozne trake i pješačke staze na regionalnom putu koji spaja Živinice, Tuzlu i Kalesiju

Na regionalnom putu na području Dubrava koji spaja Živinice, Tuzlu i Kalesiju u narednom periodu Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona će pristupiti implementaciji projekta izgradnje treće kolovozne trake.

Načelnik Samir Kamenjaković je insistirao da se pored treće kolovozne trake na pomenutoj dionici napravi i pješačka staza koja će omogućiti veću sigurnost za sve učesnike saobraćaja, a posebno za djecu koja svakodnevno tom dionicom idu u školu.

Nakon pregovora sa direktorom Direkcije regionalnih cesta TK-a, načelnik Samir Kamenjaković preuzeo je sve potrebne radnje za realizaciju ovog projekta.
Općina Živinice će sufinansirati izgradnju pješačke staze, a početkom septembra projekat će biti završen i krenut će se u realizaciju.

Važno je napomenuti da će Direkcija regionalnih cesta TK-a kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi izvršiti sve nadoknade građanima, ali da će se također u slučaju da dođe do sporova koji bi zaustavili tok gradnje automatski povući iz projekta izgradnje pješačke staze.

S tim u vezi mole se svi građani da budu kooperativni kada je u pitanju dodjeljivanje zemljišta za izgradnju pješačke staze, jer će Direkcija regionalnih cesta izvršiti sve svoje obaveze prema građanima, o čemu je više rekao načelnik Kamenjaković.

“Mi smo u pregovorima, kada je u pitanju bila izgradnja treće trake na saobraćajnici koja prolazi kroz Dubrave, u razgovoru sa direktorom Direkcije cesta planirali praviti samo treću traku. Međutim, stanovništvo, naročito djeca, su zaista ugroženi kada je u pitanju ta glavna dionica puta u Dubravama. S tim u vezi, dogovorili smo se da bude napravljena i pješačka staza koja je neophodna građanima Dubrava, a koja će biti sufinansirana od strane Općine Živinice. Ja sam zaista pristao sa zadovoljstvom, znajući u kakvoj agoniji i u kakvom problemu se nalaze stanovnici Dubrava Donjih i Dubrava Gornjih, pa ćemo između dva kružna toka, pored treće trake napraviti i pješačku stazu. Općina Živinice je dužna napraviti projekat, mi smo raspisali javni poziv koji se završava 28. ovog mjeseca, a već 29. možemo potpisati ugovor sa kućom koja bude odabrana da napravi projekat.
Nakon pravljenja projekta koji bi bio završen za dan, dva, može se nastaviti dalji tok izgradnje treće trake, sa pješačkom stazom. Ovim putem želim zaista zamoliti građane za razumijevanje kada su u pitanju imovinsko -pravni odnosi, jer iz Direkcije cesta su nas upozorili da građani trebaju biti kooperativni kada je u pitanju dodjeljivanje dijela zemljišta za pješačku stazu.

Direkcija cesta će dati nadoknadu i tu neće biti problema, samo da nemamo sporova koji bi zaustavljaji tok izgradnje, jer su kazali ukoliko bude imovinsko-pravnih problema da će se povući iz tog projekta i završiti samo treću traku, a to bi bilo zaista loše za nas i za stanovništvo Dubrava da nemamo pješačku stazu.
Dakle, dogovorili smo da Općina Živinice sufinansira, mi smo već pokrenuli proceduru koja se završava i uskoro bi mogli, u nekih mjesec do dva, imati završen kompletan projekat i imati konačno pješačku stazu za našu djecu u Dubravama.”, kazao je načelnik Samir Kamenjaković.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više