Ispravljanje nepravde: Evo šta borcima donose izmjene Zakona o PIO-u

Nakon usvajanje izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koje se tiču ispravljanje nepravde prema borcima, na prvoj redovnoj sjednici u septembru izmjene Zakona o PIO-u će se naći na Domu naroda, rekao je za Faktor delegat Fahrudin Skopljak (SDA) koji je jedan od predlagača izmjena Zakona o PIO-u u ovom domu.

Kaže da se ključne izmjene odnose na bodovanje svake godine ratnog staža, vraćanje sa pola na jedan bod, te da će se izmjenama omogućiti raniji odlazak boraca u penziju, umjesto sa 62 godine, odlazit će sa 58 godina.

– Prijedlog o izmjenama Zakona o PIO-u je prošao u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a čiji je predlagač zastupnik Zijat Mušić, a nakon čega je bio potreban formalno-pravni predlagač ovog zakona u Domu naroda, pa smo kolega Ivo Tadić i ja prihvatili da budemo predlagači i zakon je već upućen u parlamentarnu proceduru. Prema informacijama koje imam, prijedlog Zakona o PIO-u bi trebalo da se nađe na dnevnom redu prve redovne sjednice u septembru, da se razmatra po skraćenom postupku. Značaj izmjena je ogroman za boračku populaciju. Prije svega, ispravlja se ta nepravda sa koeficijentom koji se sa 0,5 vraća na jedan za svaku godinu provedenu u odbrani zemlje. Također, smanjuje se i dobna granica kod odlaska u penziju sa 62 na 58 godina. To su ključne dvije stvari – govori Skopljak.

Vjeruje da će izmjene biti usvojene i na Domu naroda FBiH.

– Vjerujem da će izmjene biti usvojene, da neće niko oko toga problematizirati i da će zakon dobiti podršku na Domu naroda. S obzirom na to da je kolega Ivo Tadić (HDZ) prihvatio da bude sa mnom predlagač, to govori da će i HDZ podržati ove izmjene i vjerujem da će zakon dobiti podršku. Sigurno je veliki broj boraca koji već trpi posljedice zbog koeficijenta 0,5, ali i veliki broj koji ne mogu zbog dobne barijere sa 62 godine ni da upute zahtjev za penzionisanje, tako da je sigurno veliki broj ljudi oštećen ovim zakonom – rekao nam je Skopljak.

Podsjećamo, novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH donesen je 2018. godine, od kada borci čekaju da se ispravi nepravda koja im je učinjena ovim zakonom. Izmjene je trebalo da predloži Federalno ministarstvo rada i socijalne politike Vladi FBiH, ali to do danas nije urađeno, pa su parlamentarci iskoristili svoje zakonsko pravo i uputili izmjene zakona u parlamentarnu proceduru u korist na hiljade obespravljenih boraca.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više