Izrada fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada

Izrada fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju tema je danas održanog online sastanka kod garadonačelnika.

Riječ je o prvom radnom sastanku, nakon što su određeni eksperti za izradu studije izvodljivosti o naknadnoj obradi otpada i korporativnom osnaživanju preduzeća.

Pored gradonačelnika i predstavnika firme Eko-sep online sastanku prisustvovali su predstavnici kompanije SL Consult koja je na međunarodnom tenderu dobila posao izrade fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada te predstavnici Evropske banke koji su i finansijeri projekta.

Riječ je o grant sredstvima u visini od 150 hiljada eura.

Značaj navedenog projekta je za čitavu regiju Tuzlanskog kantona, jer predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije.

To bi ne samo olakšalo dugotrajno postojanje deponije, već bi time ovo postala najmodernija deponija u zemlji, približivši ovu regiju ostalim europskim gradovima.

Grad Živinice dobit će potrebnu pomoć od eksperta iz Evropske unije koji su dužni  da prilagode zakonsku legislativu, sporazume BiH sa EU i sve ostalo što ide u prilog cirkularnoj ekonomiji, kaže gradonačelnik.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Europske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više