Izvoz grafičke i papirne industrije BiH veći za 35,3 posto

“Izvoz grafičke i papirne industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 289.381.627 KM i veći je za 35,3 posto nego u istom periodu lani, te za 36 posto u odnosu na isti period 2019”, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na online sjednici Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH rečeno je da je u okviru navedenog izvoza papirna industrija ostvarila izvoz od 235.093.688 KM, što je više za 36,9 posto od istog perioda lani, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 45.020.647 KM ili 27 posto više nego za devet mjeseci 2020.

“Rast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili su svi proizvodi osim etiketa, a u okviru grafičke industrije štampane knjige, brošure i ostali štampani materijali, dok su novine imale pad izvoza”, istaknuto je u saopštenju.

Uvoz grafičke i papirne industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 346.345.957 KM, što je više za 11,7 posto od istog perioda prošle godine, te manji za 0,1 posto u odnosu na devet mjeseci 2019, tako da je pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci bila 68,7 posto.

Na sastanku je vođena rasprava o inicijativi za saradnju sa IKT Asocijacijom koja je organizovana u Komori radi razmjene informacija i usluga.

Zbog problema u obezbjeđivanju materijala za potrebe grafičke industrije, predloženo je da bude sagledan interes članica za organizovanje tematskog sastanka o ovoj temi.

RTV Slon/ akta.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više