Izvoz grafičke i papirne industrije BiH veći za 35,3 posto

“Izvoz grafičke i papirne industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 289.381.627 KM i veći je za 35,3 posto nego u istom periodu lani, te za 36 posto u odnosu na isti period 2019”, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na online sjednici Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH rečeno je da je u okviru navedenog izvoza papirna industrija ostvarila izvoz od 235.093.688 KM, što je više za 36,9 posto od istog perioda lani, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 45.020.647 KM ili 27 posto više nego za devet mjeseci 2020.

“Rast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili su svi proizvodi osim etiketa, a u okviru grafičke industrije štampane knjige, brošure i ostali štampani materijali, dok su novine imale pad izvoza”, istaknuto je u saopštenju.

Uvoz grafičke i papirne industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 346.345.957 KM, što je više za 11,7 posto od istog perioda prošle godine, te manji za 0,1 posto u odnosu na devet mjeseci 2019, tako da je pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci bila 68,7 posto.

Na sastanku je vođena rasprava o inicijativi za saradnju sa IKT Asocijacijom koja je organizovana u Komori radi razmjene informacija i usluga.

Zbog problema u obezbjeđivanju materijala za potrebe grafičke industrije, predloženo je da bude sagledan interes članica za organizovanje tematskog sastanka o ovoj temi.

RTV Slon/ akta.ba

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više