Japanski ambasador posjetio rekontruisanu OŠ „Kladanj“

U pratnji ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisa Barakovića Osnovnu školu „Kladanj“ posjetio je ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ito Makoto. Povod za posjetu bila je rekonstrukcija škole za koju je Vlada Japana osigurala grant sredstva u iznosu od 95 hiljada maraka  a Vlada TK 75 hiljada KM. Zamjenom dotrajale unutrašnje i vanjske stolarije, rekonstrukcijom dijela centralnog grijanja i zamjenom kotla učenicima i nastavnicima stvoreni su bolji uslovi za rad i boravak.

„Za japansku vladu edukacijski sektor je najbitniji zajedno sa zdravstvenim sektorom i nakon konflikta devedesetih godina u ovoj državi, Japan je počeo da pruža podršku i nastavit ćemo u tome“ – istakao je ambasador Ito ovom prilikom.

Ministar Baraković zahvalio je ambasadoru Itou na podršci koju Vlada i narod Japana kontinuirano pokazuju.

„Skuština Tuzlanskog kantona je nedavno usvojila rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona. Jedna veća suma novca i ovaj je put izdvojila u kapitalna ulaganja. Cilj nam je bio da, kolikogod smo u mogućnosti, obezbijedimo bolje uslove.  Evo nekako se sve više okrećemo kroz ove programe prema rubnim općinama i rubnim školama“, kazao je ministar Baraković.

Zahvalnost za obnovu školske infrastrukture i podršku projektima na području općine Kladanja iskazali su i načelnik Općine Kladanj i direktorica JU OŠ „Kladanj“ Samra Zelenturović.

Posjeta japanskog ambasadora bila je i prilika da se razgovara i o unaprjeđenju saradnje i novim projektima. Vlada Japana finansijski je podržala rekonstrukciju više školskih objekata na području Tuzlanskog kantona te izgradila tri škole: u tuzlanskom naselju Sjenjak, Vidi i Međiđi Donjoj kod Gradačca.

 

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više