Javni poziv za učešće u Programu podrške osnivanju biznisa (Start-up) za 2019.godinu

U Strategiji razvoja Grada Živinice od 2017. do 2026. godine povećana zaposlenost u privredi, poljoprivredi i uslužnim djelatnostima uz povećanje dodane vrijednosti, prepoznata je kao strateški cilj. Samozapošljavanje mladih putem programa razvoja poduzetništva i  podrške osnivanja preduzeća (Start-up) na području Grada Živinice jedna je od značajnijih mjera za postizanje ovog cilja.

Planirana budžetska sredstva će se koristiti za podsticanje poduzetničke inicijative kroz nadmetanje poduzetničkih ideja i održivih poslovnih planova. Za potrebe realizacije ovog Programa Grad Živinice je predvidio sredstva u Budžetu za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.

Novčana podrška namijenjena je sufinansiranju pokretanja biznisa kroz finansiranje troškova registracije biznisatroškova sredstava za rad,  obrtnih sredstavanaknade za doprinose.

Visina bespovratnih sredstava po biznis planu može iznositi maksimalno do 10.000,00 KM.

Pored novčane podrške svi učesnici mogu ostvariti pravo korištenja opremljenog kancelarijskog prostora u Poslovnom inkubatoru gradske uprave Grada Živinice u trajanju od 12 mjeseci.

Korisnik prostora za korištenje poslovnog prostora Gradu  Živinice ne plaća zakupninu, niti  je dužan da snosi troškove za utrošenu električnu energiju, grijanje, komunalije, čišćenje i tekuće održavanje istog.

PRAVO UČEŠĆA

Korisnici sredstava mogu biti osobe koje ispunjavaju sljedeće uslove:

  • Nalaze se na evidenciji nezaposlenih JU Zavod za zapošljavanje TK – Biro za zapošljavanje Živinice
  • Imaju prebivalište na području općine Živinice
  • Pripadaju kategoriji osoba starosti do 40 godina
  • Po odobravanju poslovne ideje će registrovati i razvijati vlastiti biznis na području Grada Živinice.

Bespovratna sredstva podrške će biti dodijeljena najuspješnijim aplikantima na bazi kompetitivnog procesa odabira i stručne procjene izvodljivosti, kvaliteta i opravdanosti poslovnih ideja. Samo učešće u ovom programu ne podrazumijeva automatsku dodjelu bespovratnih sredstava.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više