Jesu li građani već kupili ogrjev, hoće li doći do nestašice ili viših cijena?

Iako smo na sredini ljeta, nabavka ogrjeva za zimu je počela.

Cijene ogrjeva za predstojeću sezonu su drastično više u odnosu na prošlu, stoga je veliki broj onih koji čekaju ”povoljniji” trenutak za kupovinu. S druge strane, ima i onih koji su, pribojavajući se ovakvog scenarija i viših cijena ogrjeva, to uradili već po završetku prošle grijne sezone.

”Ja se grijem na drvo i ugalj. Imam narodno grijanje, 10-tak metara bude, inače sam penzioner, obezbijedi se nekako. Ja sam nabavio ima dva mjeseca”, kaže jedan od građana Tuzle.

Drugi sugrađanin kaže da je jedva došao do peleta i to po najskupljoj cijeni.

”Nisam nabavio ugalj, nit ga možeš dobiti sad. Ne znamo šta ćemo. Ja sam naručio od čovjeka, ali sad ne prodaju ugalj”, ističe treći građanin Tuzle.

Cijena drveta za loženje za predstojeću zimu, trenutno je u prosjeku oko 250 KM po paleti, uglja oko 200 KM po toni, a peleta oko 600 KM po toni, što se može vidjeti i na najpopularnijoj online stranici za prodaju.

Kako građani navode, nekako će i pronaći novac za ogrjev, samo je bitno da ga ima. Svjesni su da je tržište poremećeno ruskom invazijom na Ukrajinu u svim oblastima. U Drvosječi, jednoj od najvećih firmi za nabavku i prodaju ogrjeva u Bosni i Hercegovini ističu da je ove godine, zbog nekoliko faktora, moralo doći do povećanja cijena ogrjeva.

Muhamed Helać

”Cijene jesu povišene zbog povišenih cijena raznoraznih repromaterijala i drugih sirovina koji ulaze u cijenu koštanja naprimjer peleta to su folija, čelik i druge sirovine koje su poskupile zbog te krize. Imamo cijenu iscijepanog drveta koji je najpopularniji vid ogrjeva 270 KM po paleti, dok je cijena peleta koji je poslije iscijepanog drveta najtraženiji energent i jedan od najpopularnijih trenutno 640 KM po toni”, navodi Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa.

Već sada imaju veliki broj narudžbi u svim poslovnicama, a od narednog mjeseca očekuju i više. Iako se građani pribojavaju da će doći do nestašice ogrjeva, iz ove firme navode da nema razloga za brigu. Tako će biti dok je na snazi zabrana izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta koju je donijelo Vijeće ministara BiH. Ta mjera je donesena s ciljem stabilizacije cijena na bh. tržištu.

”Ono što možemo garantovati za naše kupce je da će sve dok zabrana izvoza ogrjeva traje, da ne treba da brinu da neće imati gdje nabaviti ogrjev, kao što je to slučaj bio prije uvođenja zabrane izvoza. Sada imamo takvu situaciju da smo trenutno na evropskom tržištu zasigurno jedini koji nismo u problemu sa nestašicom peletom i ogrjevom”, ističe Helać.

Pored privremene zabrane izvoza proizvoda od drveta, nadležni navode da su uslijedile i druge mjere, kako bi se pomoglo građanima.

”Vi znate da je zbog krize u Ukrajini došlo do porasta cijene svih energenata, tako da je država reagovala na određene načine. Znate da je u FBiH ograničena cijena električne energije na maksimalnih 20 posto, u RS-u također”, kaže Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku BiH.

Privremena mjera zabrane izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta trajat će do kraja septembra. Do tada bi većina građana, već trebala imati pripremljen ogrjev za zimu. Postoji i mogućnost da se ova mjera produži, što bi olakšalo prodavcima i kupcima, jer bi bar cijene ogrjeva ostale kao danas.

The post Jesu li građani već kupili ogrjev, hoće li doći do nestašice ili viših cijena? appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više