Kako pripremiti automobil za zimu i kako ga voziti po snijegu

Nekoliko stvari koje možete učiniti svom automobilu kako biste se pripremili za predstojeću zimsku sezonu. Pripremanje automobila za zimu može Vam uzeti vremena i novca, tako da u skladu s tim planirajte na to.

Provjerite gazište svoje gume. Obavezno pregledajte pneumatike. Za provjeru gaznoga sloja gume koristite test kovanicom. To radite tako da uzmete novčić i stavite ga u gazni sloj gume, ako je gazni sloj plikat onda razmislite o promjeni guma odnosno pneumatika.

Napunite gume. Nizak pritisak u Vašim gumama može biti opasan na zimskim cestama. Odvezite svoj automobil kod vulkanizera koji će provjeriti pritisak u gumama i napuniti gume ako je potrebno. Ako imate neko prethodno znanje o provjeri pritiska u gumama, lako to možete učiniti na lokalnoj benzinskoj pumpi ili trgovini.

Razmislite o zimskim gumama. Prelazak na zimske gume, posebno može pomoći vožnji po snježnim i skliskim cestama, a i strogo je obavenzno zakonom, također je obavezno da posjedujete lance. Ako ne posjedujete zimske gume ili lance to je zakonski kažnjivo novčanom kaznom.
Savjet: zimske gume smanjuju Vašu potrošnju tokom zimskih mjeseci.

Promjenite ulje i antifriz. Redovno održavanje Vašeg vozila može se koristiti samo za sprečavanje problema s automobilom tokom mjeseci koji uključuju zimsku vožnju.

Popravite grijanje. Kratke relacije nisu previše bitne ako nemate grijanje u automobilu, ali razmislite šta bi se desilo ako biste zaglavili u automobilu tokom dužeg vremena i svo vrijeme nemate grijanja. Nelagodnost, ali može biti i velika preventivna mjera.

Pregledajte akumulator odnosno bateriju. Kapacitet baterije u vozilu smanjuje se po hladnom vremenu, zato profesionalno pregledajte fluid i kablove Vaše baterije.

Kako voziti po snijegu

Vožnja u zimskim uvjetima najvjerovatnije će duže trajati nego inače, zbog sporijeg prometa na putu, snježnih plugova i prskalica soli ili neočišćenih cesta.

Uklonite snijeg ili led sa automobila. Za čišćenje prozora koristite leđni strugač za led ili improvizovani strugač za led (lopatica ili CD!). Ako je nagomilavanje snijega veliko na vrhu vozila, pokušajte ga strugati / odgurnuti. To sprečava da veliki komadi ledenog snijega odlete dok vozite i naudite drugom vozaču.

Vozite sporije nego inače. Pridržavati se ograničenja brzine dobro je pravilo, a važno je pridržavati se ga kako bi svi vozači bili sigurni na putu. Ako niste sigurni u uvjete na cesti, spustite oko 10 km/h ispod ograničenja brzine da biste bili sigurni. Što se brži automobil kreće, manje ćete vremena morati da zaustavljate svoj automobil po ledu.

Sporo ubrzavanje i usporavanje. Pokušajte da ne ubrzavate naglo ili udarite po kočnicama, jer bi obje akcije mogle automobil izbaciti sa saobraćajnice ili izazvati nesreću.

Uvijek vežite pojas. Istina je da većina smrtnih slučajeva vezanih za zimu s olujom uključuje vozilo. Nošenje sigurnosnog pojasa smanjuje Vaše vjerojatnosti za ozljede u prometnoj nesreći za više od 45%, zbog toga se obavezno vežite!

Ne upotrebljavajte tempomat. Zimska vožnja zahtijeva da u svakom trenutku budete pod punom kontrolom svog automobila, a važno je jer se na cesti u svakom trenutku može pojaviti komad klizavog leda. Iz tog razloga, korištenje tempomata u zimskim uvjetima čini ceste puno opasnijima.

Pazite na crni led. Tanki prozirni led koji se stapa s bojom kolovoza, obično poznatom kao crni led, posebno je opasan jer ga je teško uočiti, a ne znate da ste na njemu dođete dok ne pređete preko njega. Najbolji način da se nosite s crnim ledom je da pustite gas i kočnicu, a volan držite ravno. Ako se automobil počne vrtiti (kada se zadnji dio automobila počne okretati), lagano okrenite kotač u smjeru kojim se vrti dok se ne zaustavite ili ne vratite vuču.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više