Kako vijećnici koalicije SDA-SDP-a dodjeljuju nagrade mimo propisa?!

Na posljednjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća, održana 13. maja 2016. godine održana sa jednom tačkom dnevnog reda:  Prijedlog odluke o dodjeli priznanja i nagrada u povodu 18. maja- Dana oslobođenja općine Živinice Ustaljena je praksa da se povodom Dana oslobođenja općine Živinice zaslužnim građanima- borcima ARBiH dodjeljuju nagrade povodom ovog važnog datuma za sve građane općine Živinice.

Međutim, kao i do sada ovaj saziv u OV i većina koju čine SDA-SDP je odluke o dodjeli priznanja, po ko zna koji put, pretvorila u običnu farsu. Izbor nagrađenih je izvršen skoro isključivo po stranačkom SDA-SDP ključu, odnosno pripadnosti jednoj od ove dvije političke partije. Istovremeno, prijedlozi boračkih udruženja gotovo da i nisu uzeti u razmatranje. Zaobiđena je kompletna procedura jer Komisija za odlikovanja i priznanja nije odradila svoj dio posla kako to pravila nalažu, a ni vijećnicima nisu dostavljene biografije potencijalnih kandidata sa podacima o učešću u odbrani države BiH, kao i o pojedinačnom doprinosu svakog kandidata ponaosob. Napominjemo da Savez za bolju budućnost ne želi da učestvuje u ovakvoj nedemokratskoj proceduri, da ne želimo manipulisati ljudima, jer svaki prijedlog koji bi došao sa naše strane kao i sve drugo, bez obzira koliko bio kvalitetan, ne može dobiti podršku.

Vrhunac kabadahijskog ponašanja desio se na samoj sjednici OV kada predsjedavajuća nije dozvoljavala pauze koje su tražili vijećnici opozicije, rekavši kako će pauzu dati kad se sjednica završi kao i onemogućavanje vijećnicima opozicije da diskutuju i ukazuju na nepravilnosti i kršenje poslovnika koji je postalo svakodnevnica. Sve vrijeme predsjedavajuća je dobivala instrukcije od zamjenika predsjedavajuće kako i na koji način da se vodi sjednica, zabranjujući joj da daje pauze i priliku za replike vijećnicima opozicije, isto kao i kamermanu RTV Živinice koji je dobivao instrukcije od istog- zamjenika predsjedavajuće šta smije a šta ne smije snimati.

Želimo istaći da svi pripadnici Armije RBiH zaslužuju mnogo više od običnog papira, ali ako se već biraju nagrađeni da se to uradi uz poštivanje kompletne procedure, a prije svega sa kompletnim biografijama i uvažavanjem boračkih udruženja, a ne stranačkih mišljenja i mišljenja vijećnika koji predvode ovu većinu u OV Živinice.

Savez za bolju budućnost OO SBB Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više