Karton revolucija: Građani su poslodavci vlastima, vrijeme je da ih mijenjamo!

I ovog utorak u 21:00 sat u programu TV Slon gledajte novo izdanje političkog magazina “Tačka”. Sagovornik emisije je Adi Selman, predstavnik “Karton revolucije”. Provjeravamo može li građanski aktivizam dovesti do promjena.

Iz opisa emisije izdvajamo: 

Revolucija u svom značenju preokret je, temeljita promjena moći ili organizacijskih struktura koja se događa u vrlo kratkom razdoblju. Još je Aristotel opisao dvije vrste političkih revolucija: Potpuna promjena iz jednog sistema u drugi i Izmjena trenutnog sistema. Revolucije su se pojavljivale kroz historiju  i bile su različitih načina, trajanja i ideologija. Rezultati uključuju velike promjene u ekonomiji, kulturi  i društveno-političkim sistemima i ustrojstvima. Akademske rasprave o tome što čini, a što ne čini revoluciju se vrte oko nekoliko pitanja. Rana proučavanja revolucija ponajprije su analizirala događaje u europskoj historiji gledišta psihologije, ali novija proučavanja uključuju svjetske događaje kojima se bavi i nekoliko društvenih znanosti uključujući sociologiju i politologiju. Nekoliko generacija akademske misli o revolucijama je stvorilo puno suprotstavljenih teorija i u mnogočemu doprinijelo u trenutnom razumijevanju ove složene pojave. Sagovornik političkog magazina „Tačka“ je Adi Selman, predstavnik građanskog aktivizma iz grupe „Karton revolucija“ iz Tuzle.

Ukoliko ste propustili naše prošlosedmično izdanje, pod nazivom “Povlačenje Kukića je kamuflaža, pozivamo Tužilaštvo u Skupštinu TK, snimak možete pogledati u produžetku teksta, a o aktulenoj političkoj situaciji u TK razgovarali smo sa gospodinom Midhatom Čauševićem, zastupnikom SDA u Skupštini TK. 

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više