Kinezi stigli u BiH, kreće gradnja Bloka 7 vrijednog 1,4 milijarde KM

Blok 7 će graditi kineski konzorcij „China Gezhouba Group Company Limited Peking“ i “Gedi – Guandong Electric Power Design Institute“ Grupa od deset inžinjera iz Kine stigla je prije dvije sedmice u Sarajevo i nakon obavezne 14-dnevne samoizolacije već je započala na operativnim sastancima s čelnim ljudima „Elektroprivrede BiH“ na projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli koji je u martu prolongiran zbog pandemije koronavirusa.

Radi se o dolasku prve grupe inžinjera iz Pekinga u BiH koji će projektirati najveću poslijeratnu investiciju u BiH, vrijednu 1,4 milijarde maraka (722 miliona eura). Ovu informaciju potvrdio nam je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u „Elektroprivredi BiH“ i šef ovog velikog državnog projekta.

On nam je potvrdio da su Kinezi došli u Sarajevo i Tuzlu 10. avgusta, ali da je u prvom planu bilo, nakon dolaska zdravstveno pitanje i obavezna samoizolacija, piše Dnevni avaz.

Blok 7 Tuzla EPBIHBlok 7 će graditi kineski konzorcij „China Gezhouba Group Company Limited Peking“ i “Gedi – Guandong Electric Power Design Institute“. Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekuje se oko 1.000 radnika na gradilištu.

Pripremni radovi koje realizira “Elektroprivreda” odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije – rekao nam je Salkić.

„Elektroprivreda BiH“ uplatila je prije mjesec 214 miliona maraka avansa kineskim partnerima. Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije.

Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više