Klimatske akcije mogu biti prilika za poticanje razvoja zemlje

Bosna i Hercegvina je posljednjih godina posebno zahvaćena ekstremnim klimatskim promjenama – od intenzivnih padavina do toplotnih valova, od suša do poplava – što osim gubitaka ljudskih života, dovodi do značajnih materijalnih i finansijskih gubitaka, pa su neophodni hitni i konkretni koraci za smanjenje ovih negativnih efekata.

To je rečeno tokom trodnevne završne radionice održane u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u projektu ”Priprema Četvrtog nacionalnog izvještaja i Trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisijama stakleničkih gasova u BiH”.

Ovaj projekt je u prethodne četiri godine realizovan u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Odjeljenjem za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Brčko Distrikta BiH, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), saopćeno je iz UNDP-ja.

Cilj je bio pružiti podršku Bosni i Hercegovini u izradi navedenih izvještaja, čime ispunjava obaveze kao država potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC). Ovi dokumenti daju smjernice za integraciju pitanja klimatskih promjena u državne i sektorske razvojne ciljeve te daju osnovu za realizaciju klimatskih akcija kako bi bili potaknuti ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta i rješavanje ključnih društvenih nejednakosti, a istovremeno kako bi bila stvarana ekonomija otporna na negativne klimatske efekte.

U izvještaju su ažurirane i unaprijeđene informacije vezane za klimatske promjene u BiH: inventar emisija stakleničkih gasova; analizirana je osjetljivost i mogućnost prilagođavanja, procijenjeni su potencijali za ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje emisija, što su osnovne smjernice za planiranje mjera u borbi protiv negativnih efekata klimatskih promjena.

Trodnevnoj radionici prisustvovalo je oko četrdeset predstavnika relevantnih institucija i domaćih eksperata, koji su učestvovali u izradi navedenih izvještaja.

Istaknuto je da pored toga što utvrđuju postojeće stanje i pozivaju na akcije, ovi strateški dokumenti su značajan plan za razvoj zemlje jer povezuju zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena s ključnim pitanjima njenog socijalno-ekonomskog razvoja.

Igor Jevtić, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Upravnog odbora projekta, istakao je važnost strateških dokumenata koje je BiH u ovoj oblasti usvojila.

– Pored ova dva izuzetno značajna dokumenta, u okviru aktivnosti ovog projekta, BiH je u proteklom periodu usvojila revidirani Utvrđeni doprinos BiH (NDC) 2020-2030. Drugi izuzetno važan dokument je Strategija prilagođavanja na klimatske promjene, koja je nakon usvajanja od entitetskih vlada, upućena na usvajanje Vijeću ministara BiH. Što se tiče Četvrtog nacionalnog i Trećeg dvogodišnjeg izvještaja, smatram da su oni prilično važni za BiH obzirom da su u njima analizirane emisije stakleničkih gasova za period od 2015. do 2018., koji je također veoma značajan podatak za evropsku Energetsku zajednicu. Želio bih da zahvalim UNDP-u na dosadašnjoj uspješnoj saradnji na ovom i svim dosadašnjim projektima u oblasti prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena – kazao je Jevtić.

Slađana Bundalo, voditelj projekta u ime UNDP-a je predstavila postignute rezultate i naglasila da UNDP pruža značajnu podršku vlastima u BiH da ispune svoje klimatsko obećanje dato u Nacionalno utvrđenim doprinosima, koje je u srcu Pariškog sporazuma i predstavlja obećanje zemalja da smanje svoje emisije gasova i prilagode se negativnim uticajima klimatskih promjena. Istakla je da je neophodno da u BiH budu uspostavljeni institucionalni i pravni okvir za dalje procese izvještavanja, prema Okvirnoj konvenciji o klimatskim promjenama i za ispunjavanje drugih međunarodnih obaveza kad je riječ o klimatskim promjenama.

Prof. dr. Melisa Ljuša, koja je učestvovala u projektu izrade Četvrtog nacionalnog i Trećeg dvogodišnjeg izvještaja je kazala da se zahvaljujući projektnim aktivnostima UNDP-a, u BiH trenutno radi na uspostavljanju takozvanog MRV sistema, odnosno sistema za monitoring, izvještavanje i verifikaciju podataka o klimatskim promjenama.

– Kroz projektne aktivnosti usmjereni smo na institucionalizaciju uspostave inventara emisija stakleničkih gasova, koji će zapravo pomoći da sa projektnog pristupa pređe u institucionalne okvire, gdje će naša ministarstva, tehničke institucije i široka grupa zainteresovanih strana imati svoju ulogu, bilo u dostavljanju podataka ili u analizama i sl. Ovaj sistem zahtijeva učešće svih ključnih institucija, vrijeme i naravno sredstva za njegovu uspostavu u cilju osiguranja njegove održivosti. On će pomoći da na jednom mjestu imamo baze podataka o emisijama gasova i jasne uloge i odgovornosti u pripemi inventara emisija. Na kraju, veoma je važno naglasiti da ćemo ovim stvoriti osnovu da se osiguraju vrlo značajna finansijska sredstva za projekte i jasno definisati u kojem smjeru trebaju da idu mjere prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena u BiH – kazala je Ljuša.

Očekuje se da ovi izvještaje uskoro usvoji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i da budu podneseni Sekretarijatu Okvirne konvencije o klimatskim promjenama te da će se u narednom periodu raditi na pripremi sljedećeg cikulsa izvještavanja o klimatskim promjenama.

RTV Slon/Fena

The post Klimatske akcije mogu biti prilika za poticanje razvoja zemlje appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više