Konačno za posipanje puteva u TK koristiti će se domaća so (VIDEO)

Oko 56.000 tona soli za posipanje puteva u zimskom periodu uveze se u BiH svake godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. I pored domaće solane, BiH svake godine potroši devet miliona KM za uvoznu so za puteve.

Tim povodom, na inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona održan je sastanak direktora Direkcije cesta TK, predstavnika tuzlanske Solane, resornog ministra i firmi koje su zadužene za održavanje regionalnih cesta u našem kantonu na poslovima posipanja puteva u zimskom periodu. Cilj sastanka je bio da se sa menadžmentom Solane i predstavnicima firmi koje održavaju regionalne ceste u TK postigne dogovor o kupovini domaće posipne soli. Predstavnici sedam firmi koje održavaju regionalne ceste u našem kantonu iskazali su spremnost za kupovinu domaće soli. Naveli su probleme sa kojima se sočavaju tokom zimske sezone zbog, kako kažu granulacije soli te predstavnicima Solane Tuzla iznijeti sve zamjerke na kvalitetu njihove soli i navesti razloge zašto se odlučuju za uvoznu gipatsku, grčku, alžir, tunis ili poljsku sol, a ne tuzlansku.

Prva zamjerka svih prisutnih bila je granulacija tuzlanske soli koja bi po njihovom mišljenju trebala biti veća kako im ne bi stvarala probleme prilikom korištenja, tj. taložila se u solarama. Napomenuli su i visoku cijenu, koja je kako kažu za nijansu, ali ipak veća od uvozne, ali i problem skladištenja velikih količina soli koje s vemenom povuku vlagu, piše RTV Slon. Direktor Solane, Izudin kapetanović je kazao da je spreman za saradnju. Također je naglasio da je tuzlanska so po svim karakteristikama kvalitetnija za posipanje od morske, odnosno uvozne soli. Prije svega po svom hemijskom sastavu što je potvrđeno na Institutu u Tuzli i Institutu u Bremenu. „Mi možemo ponuditi visoki kvalitet soli sa granulacijom koju možemo da ostvarimo, možemo ponuditi direktan kontakt i možemo ponuditi da naša Solana bude skladište soli kada njima zatreba da interventno djeluju i da se mi bavimo očuvanju i pravilnom uskladištenju te soli u našem skladištu“, izjavio je Izudin Kapetanović, direktor Solane Tuzla.

Kupci s područja TK složili su se da treba podržati domaću proizvodnju, jer ona ima lančanu reakciju na razvoj kompletne privrede u Tuzlanskom kantonu. Uskoro bi trebali biti potpisani i ugovori između Solane i sedam preduzeća zaduženih za prohodnost puteva u našem kantonu. Ne treba zaboraviti da se kupovinom domaćih proizvoda, u ovom slučaju soli, podržava bh-a privreda i stvara ambijent za nova radna mjesta u državi koja ima više od pola miliona nezaposlenih stanovnika, rečeno je na sastanku.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više