Konzulat u Istanbulu: Džanko i Muhić kao uspavane ljepotice za vrijeme krize u Turskoj

Tokom proteklih nekoliko dana otkako je došlo do vojnog udara u Turskoj bh. diplomate u ovoj državi potpuno su zakazale i to ambasador Damir Džanko i generalni konzul Began Muhić. U noći s petka na subotu oči svijeta bile su uprte u Istanbul i Ankaru gdje su prizori s ulica podsjećali na početak rata. Tenkovi na ulicama, vojni avioni, naoružani vojnici s jedne strane i goloruki narod s druge, piše bh. novinska agencija Patria.

Bosanci i Hercegovci sa zebnjom su pratili dešavanja u Turskoj s obzirom na veliki broj bh. državljana koji se nalazi širom Turske kako poslovno, tako i privatno na godišnjim odmorima.

No, baš u vrijeme kada smo trebali provjerene i sigurne informacije i nekoga ko će se staviti na raspolaganje bh. građanima u Turskoj događa se nevjerovatna situacija.

Generalni konzul Began Muhić u programu BHRT-a u petak navečer na pitanje novinara šta bi poručio bh. građanima u Turskoj kazao:  Nek’ nigdje ne idu, nek’ čekaju. Također, Muhić je skoro pa nasilu dao broj telefona na koji mogu zvati bh. državljani te uputio da se informacije traže putem interneta!

fbbeganm

 

Društvene mreže preplavljene komentarima nakon istupa konzula Muhića

Uznemireni članovi porodica koji su pratili razvoj situacije ogorčeni su ponašanjem bh. zvaničnika u Turskoj. Dok su ambasade i konzulati drugih država iz regiona promptno reagirale i stavile sve svoje resurse na raspolaganje svojim državljanima, Džanko i Muhić ponašali su se kao uspavane ljepotice. Ovaj dvojac u izjavama za medije davao je informacije kako sve funkcioniše besprijekorno od javnog saobraćaja do banaka i institucija iako je tokom jučerašnjeg dana i u Istanbulu i u Ankari bilo nemirno. Muhić je čak pozvao bh. građane da ne odgađaju svoje aranžmane za Tursku, ali je naveo da se prate sigurnosne preporuke. No pitanje je koje sigurnosne preporuke kada ih MVP BiH zvanično nije ni izdao ali jesu zemlje regiona Hrvatska i Srbija koje su svojim građanima preporučile da za sada ne idu u Tursku i da budu na sigurnom ukoliko se nalaze u Turskoj.

Na ovom primjeru samo se pokazala surova realnost kakvi se kadrovi šalju u diplomatska predstavništva.

Još kad je u junu 2015. godine imenovan za generalnog konzula u Istanbulu u Turskoj mediji su o Muhiću pisali da je riječ o neiskusnom kadru bez dana provedenog u diplomatiji. Muhić je ovu poziciju dobio zahvaljujući SDA i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću s kojim redovno objavljuje fotografije na društvenim mrežama.

Izvor Patrije koji je dobro upoznat sa dešavanjima u Konzulatu u Istanbulu navodi da Muhić ne govori ni turski ni engleski jezik, a po obrazovanju je inženjer poljoprivrede. Inače je iz Živinica gdje je obavljao niz lokalnih političkih funkcija.

S druge strane i ambasador Džanko u prvi momenat je izbjegao dati svoj broj mobitela građanima i staviti se na raspolaganje iako se svi troškovi plaćaju iz budžeta koji pune bh. građani. Džanko je široj javnosti postao poznat nakon što je otkriveno da su mu odobrena sredstva od MVP BiH u iznosu 10.000 američkih dolara za školovanje dvoje njegove djece koji s njim žive u Ankari. Ta isplata nije nezakonita, ali je pitanje koliko je moralna.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Komentari isključeni.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više