Koordinacija boračkih organizacija: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Darivaocii krvi uistinu jesu heroji. Spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe.

U čast onih koji su se nesebično davali za odbranu domovine danas je organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je organizovana u okviru obilježavanja pogibije heroja odbrambenooslobodilačkog rata rahmetli Nesiba Malkića i dijela komande 210 v.o.b. Organizator je Koordinacija boračkih organizacija uz podršku gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Iako se na akciju odazvao veći broj građana, krv je upsjelo darovati njih 47.

Iskustva iz prethodnih godina govore da je ovo jedna od najuspješnijih akcija koja okupi brojne kolektive i druge građane, koji na ovakav human način žele odati počast najboljim sinovima našeg grada.

Motivi za darivanje krvi su najčešće humane prirode, želja da se učini dobro djelo i da se pomogne bolesniku.

Svi oni koji su se danas odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi imali su motiv više, jer su na ovaj način sačuvali sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saobroaca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

U skolpu obilježavanja spomenute godišnjice 20.oktobra od 10h do 16 h biće upriličen obilazak porodica Nesiba Malkića i dijela komande 210.v.o.b.

U svim džamija na području MIZ Živinice  22.oktobra od 12:15h  do 13h biće proučen Jasin i Tevhid, a 23.i 24.oktobra održat će  se i čas historije na temu heroja Nesiba Malkića.

Također, 24.oktobra  od 10:15 h do 12h obiće se mezarluci poginulih.

Na sami dan obilježavanja 28.godišnjice 25.oktobra 2021.godine planiran je odlazak na Nišićku visoravan  u 08:45 minuta ispred Gradske uprave.

Isti dan u 14:45 minuta gradonačelnik Živinica i predsjedavajući GV Živinice upriličit će prijem za porodice poginulih i ranjenih na Nišićkoj Visoravni,dok će u 15:30 minuta  biće upriličeno polaganje cvijeće  na Centralno spomen obilježje i kod biste heroja oslobodilačkog rata.

Od 16 do 17 sati održat će se svečana akademija u BKC Živinice.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više