Korona smanjila prodaju na pijacama

Srijeda je u Živinicama uvijek važila za pijačni dan- tada prodavci iza tezgi zadovoljno trljaju ruke, a kupci kući nose cekere pune ukusnog voća i povrća.

Nekada je to zaista i biloo tako, međutim s godinama sve je manji broj onih koji dolaze na pijacu, a stanje je dodatno pogrošala pandemija korona virusa.

Mirsada Čehajić 28.godina radi na Gradskoj pijaci u Živinicama, kaže da je prošla godina bila najteža.

Ima i onih koji duži vrmenski period nisu stali za svoju tezgu, sa prvim ljepštim danima odlučili su se vrate onom što najbolje znaju da rade, kao što je Ajkuna Islamović.

Na Gradskoj pijaci u Živinicama radi 80 pijačnih trgovaca koji se bave prodajom tekstilen robe (obuća, odjeća) i 50 ljudi koji rade na zelenoj pijaci (Mlijeko, mliječni proizvodi, suho meso i voće i povrće).

Privremeno zatvaranje pijaca preselilo je prodaju na društvene mreže kupce preusmjerila na markete.

Nakon što su se pijace otvorile prodavci su se vratili za svoje tezge ali je pandemija uticala na promjenu navika kupaca i ubrzala višegodišnji trend smanjenja prometa na pijacama.

Merisa Mujčinović Husić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više