Koronavirus: Formiran Krizni štab Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković jučer je po hitnom postupku, a u skladu sa preporukama Kantonalnog ministarstva zdravstva formirao Krizni štab za praćenje koronavirusa (COVID-19).

Jutros je upriličen sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, odnosno članovima Kriznog štaba, radi prikupljanja informacija i praćenja situacije u vezi sa pojavom koronavirusa u okruženju.

Krizni štab Grada Živinice razmatrao je prikupljene informacije od nadležnih institucija Grada Živinice, te odluke i informacije Federalnog kriznog štaba i Kriznog štaba TK i na osnovu istih donio određene zaključke i preporuke.

Između ostalog, izdali su naređenja da je svaka osoba sa stalnim ili privremenim boravkom na području Grada Živinice, koja je boravila na područjima u kojima su registrovani slučajevi koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Italija- regije Lombardija, Venetto, Emilia Romagna, Iran.), dužna da se u roku od 24 sata nakon povratka na područje Grada Živinice, javi telefonskim putem Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Živinice, u periodu od 07:00 do 15:00 sati, na broj telefona: 035 774 285, a u periodu od 15:00 sati i vikendom pozivom na broj Hitne službe 124, kako bi dala podatke o svom boravku u tim zemljama i o svom trenutnom zdravstvenom stanju.

Također, Krizni štab apeluje na sve građane da povećaju higijenu na veći nivo, posebno ukoliko se nalaze u većim grupama ljudi, te da koriste dezinfekciona sredstva.

Na sastanku je usvojen plan aktivnosti u slučaju pojave oboljelih i sumnje na oboljenje na području Grada Živinice.

Zadatak štaba je da kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju, provodi mjere nadzora, informisanja i davanja preporuka u vezi sa pojavom koronavirusa (COVID-19), te da reaguje u slučaju pojave zaraženih koronavirusom i poduzme preventivne mjere s ciljem sprječavanja i ublažavanja posljedica mogućih situacija.

Na sasatanku je istaknuto da prema zvaničnim podacima do sada nema zaraženih osoba na području Bosne i Hercegovine, te da razloga za paniku nema.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više