Koronavirus: Formiran Krizni štab Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković jučer je po hitnom postupku, a u skladu sa preporukama Kantonalnog ministarstva zdravstva formirao Krizni štab za praćenje koronavirusa (COVID-19).

Jutros je upriličen sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, odnosno članovima Kriznog štaba, radi prikupljanja informacija i praćenja situacije u vezi sa pojavom koronavirusa u okruženju.

Krizni štab Grada Živinice razmatrao je prikupljene informacije od nadležnih institucija Grada Živinice, te odluke i informacije Federalnog kriznog štaba i Kriznog štaba TK i na osnovu istih donio određene zaključke i preporuke.

Između ostalog, izdali su naređenja da je svaka osoba sa stalnim ili privremenim boravkom na području Grada Živinice, koja je boravila na područjima u kojima su registrovani slučajevi koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Italija- regije Lombardija, Venetto, Emilia Romagna, Iran.), dužna da se u roku od 24 sata nakon povratka na područje Grada Živinice, javi telefonskim putem Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Živinice, u periodu od 07:00 do 15:00 sati, na broj telefona: 035 774 285, a u periodu od 15:00 sati i vikendom pozivom na broj Hitne službe 124, kako bi dala podatke o svom boravku u tim zemljama i o svom trenutnom zdravstvenom stanju.

Također, Krizni štab apeluje na sve građane da povećaju higijenu na veći nivo, posebno ukoliko se nalaze u većim grupama ljudi, te da koriste dezinfekciona sredstva.

Na sastanku je usvojen plan aktivnosti u slučaju pojave oboljelih i sumnje na oboljenje na području Grada Živinice.

Zadatak štaba je da kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju, provodi mjere nadzora, informisanja i davanja preporuka u vezi sa pojavom koronavirusa (COVID-19), te da reaguje u slučaju pojave zaraženih koronavirusom i poduzme preventivne mjere s ciljem sprječavanja i ublažavanja posljedica mogućih situacija.

Na sasatanku je istaknuto da prema zvaničnim podacima do sada nema zaraženih osoba na području Bosne i Hercegovine, te da razloga za paniku nema.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više