Košarac i Momirović o unapređenju vanjskotrgovinske razmjene i potrebi regionalnog povezivanja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem, sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o “Otvorenom Balkanu”, pri čemu je istaknuto da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između zemalja članica za gotovo 30 posto.

Ministar Košarac rekao je da će narednih mjesec dana inicirati održavanje konferencije o “Otvorenom Balkanu” u Sarajevu.

– Dogovorili smo da u Sarajevu održimo konferenciju na koju ćemo pozvati resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH razgovaramo o perspektivama i prednostima ‘Otvorenog Balkana’ – najavio je ministar Košarac.

On je ponovio stav institucija Republike Srpske o potrebi regionalnog povezivanja i jačanja saradnje.

– Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou zagovornici su pridruživanja BiH ‘Otvorenom Balkanu’, prvenstvo zbog benefita za domaći privredni sektor – naveo je  Košarac.

On je dodao da su danas privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH u neravnopravnom položaju u odnosu na njihove kolege iz regije.

– Dok privrednici zemalja članica Otvorenog Balkana imaju neometan promet roba na granicama, naši privrednici gube mnogo vremena čekajući na graničnim prelazima, što se negativno odražava na kvalitet proizvoda i ugrožava rok isporuke – naveo je ministar Košarac.

Ministri Košarac i Momirović ukazali su na značaj integrisanih graničnih prelaza između Srbije i Republike Srpske i BiH.

– Zajednički stav je da moramo ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo povećanju spoljnotrgovinske razmjene, bržem protoku roba i dodatnom povezivanju u sektoru turizma –  zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

The post Košarac i Momirović o unapređenju vanjskotrgovinske razmjene i potrebi regionalnog povezivanja appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više