Krizni štab FMZ predlaže produženje epidemioloških mjera za još 14 dana

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmotrio je trenutnu epidemiološku situaciju, te predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH iznosi 102 slučaja/100.000 stanovnika, a najviša incidenca je u Kantonu Sarajevo (240/100.000), Tuzlanskom kantonu (149/100.000) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (111/100.000).

Hospitalizirane su ukupno 494 osobe, od kojih je 8 posto (37) potpuno vakcinisano.

U odnosu na prethodnu sedmicu svi indikatori su u blagom padu: broj smrtnih i novih potvrđenih slučajeva, broj pacijenata na respiratoru, ukupan broj hospitaliziranih, te sedmodnevna incidenca.

Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da i dalje postoji veliki rizik za stanovništvo, obzirom na visok nivo prenosa virusa u zajednici i nedovoljan broj vakcinisanih (naročito starijih od 60 godina).

U Federaciji BiH do sada je prvom dozom vakcinisano 25 posto, a drugom 20 posto stanovništva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podsjeća da su vlade kantona dužne donositi i restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u kantonu. Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više