Kroz tri Javna poziva oko 280 nezaposlenih osoba iz TK dobit će priliku za zaposlenje

Od trećeg do 18. augusta oko 280 osoba  koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK dobit će priliku za zaposlenje ili pokretanje vlastitog biznisa . Omogućeno je to putem Javnih poziva, od kojih se jedan odnosi na subvencioniranje zapošljavanja i obavljanja pripravničkog odnosno volonterskog staža  za pripadnike romske populacije, članova porodica gdje nijedan član nije zaposlen, zatim za osobe mlađe od 30 godina i za mlade koji izlaze iz ustanova javne skrbi. Za ove namjene Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK izdvojilo je oko 216 hiljada KM.

„Negdje oko 31 osoba planirana je da bude zaposlena, obavljanje volonterskog staža za devet osoba koje nisu pripadnici boračke populacije jer to resorno ministarstvo već odvaja sredstva za tu kategoriju. Dakle, ovo je za osobe koje nisu odradile pripravnički staž, a koje ne dolaze iz boračke populacije, pa eto i oni imaju priliku da preko ovog javnog poziva to urade“ rekla je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK

Druga dva Javna poziva odnose se na zapošljavanje i samozapošljavanje, a za ove namjene kroz Rebalans Budžeta TK bit će osigurano milion i 500 hiljada KM.

„Milion i 200 KM bit će izdvojeno za sufinansiranje zapošljavanja i oko 300 hiljada KM za pokretanje samostalne djelatnosti  i namjenjen je poslodavcima i nezaposlenim osobama koje se nalaze na našoj evidenciji i žele pokrenuti djelatnost“ dodala je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Za razliku od Javnih poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje gdje se  na Javni poziv aplicira online putem, na Javne pozive Službe za zapošljavnje TK, dokumentaciju je potrebno predati lično na šalterima Službi za zapošljavanje.

„Ovaj put dokumentaciju donose u Službu za zapošljavanje ili poslodavci mogu u matičnim općinama u općinski biro predati svu dokumentaciju. Sve infromacije se nalaze u našoj web stranici i svi zainteresovani ih mogu dobiti od naših kolega u općinskim biroima za zapošljavanje“ zaključio je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Mjesečni iznos koji će se refundirati kroz zapošljavanje i samozapošljavanje jeste 500 KM, s tim da će osobama koje pokreću vlastite biznise biti dodatno refundirani i troškovi registracije koja iznosi 36 KM.
Bitno je napomenuti da na Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja na koje apliciraju poslodavci, mogu zaposliti osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu prije objave Javnog poziva, bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stručnu spremu, u trajanju od 12 mjeseci.
Kako ističu iz Službe za zapošljavanje TK, ovo je prilika da se zaposle sve osobe koje se nalaze na evidenciji za zapošljavanje.

 

The post Kroz tri Javna poziva oko 280 nezaposlenih osoba iz TK dobit će priliku za zaposlenje appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više