Lideri G20 bez čvrstih obećanja o ograničenju rasta temperature

Lideri Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija objaviće da im je cilj ograničenje globalnog otopljenja na 1,5 stepeni Celzijusovih za koji naučnici tvrde da je od ključnog značaja za izbjegavanje katastrofe, ali će, izbjeći da daju čvrsta obećanja, navodi se u nacrtu saopštenja sa samita u Rimu.

U zajedničkom saopštenju nakon dvodnevnom sastanka G20 u Rimu nalazi se malo detalja o konkretnim postupcima za ograničenje štetnih gasova.

“Ostajemo posvećeni cilju Sporazuma iz Pariza iz 2015. godine da održimo globalni prosjek povećanja temperature ispod dva Celzijusova stepena i da nastavimo sa naporima da to ograničimo na 1,5 stepeni”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da lideri priznaju “ključnu relevantnost” postizanja cilja od nula emisija ugljenika do sredine ovog vijeka.

Ovo je cilj koji su stručnjaci UN odredili kao neophodan da bi se ostvarilo ograničenje otopljenja od 1,5 stepeni Celzijusovih, ali neki od najvećih svjetskih zagađivača se još nisu obavezali da će pomoći u naporima da se to i ostvari.

Analitičari navode da je uloga G20 od ključnog značaja pred širi samit UN o klimatskim promjenama koji sutra počinje u Glazgovu.

RTV Slon/ Nezavisne  novine

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više