Liječenje celijakije je cjeloživotno, bezglutenska dijeta jedini lijek

Celijakija kao jedna od najčešćih hroničnih bolesti probavnog sistema nastaje kao posljedica poremećenog imunološkog odgovora koji se javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju osjetljivosti na unos glutena.

Načelnica Klinike za dječje bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla doc.dr. Lejla Osmančević pojasnila je tokom predavanja o učestalosti obolijevanja od celijakije unutar prvih srodnika, da unošenje glutena u probavnu cijev oboljelih izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice tankog crijeva koja zbog toga ne može normalno apsorbirati hranjive tvari, vitamine i minerale.

-Ukoliko se ne liječi, celijakija može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija od kojih su najteže maligne bolesti. Zato je stopa smrtnosti u pacijenata oboljelih od celijakije je 1,9 do 3,8 puta veća od stope mortaliteta u općoj populaciji – izjavila je Osmančević.

Pojašnjava da celijakija nije zarazna bolest te da prema najnovijim istraživanjima spada u nasljedne ili genetski uslovljene bolesti.

Jedina pretraga kojom se sa sigurnošću može postaviti dijagnoza celijakije je biopsija sluznice tankog crijeva s patohistološkom analizom. Biopsijom se dokazuje različit stepen oštećenja sluznice do potpune atrofija kao najtežeg stepena neliječene celijakije.

Udruženje osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona organizator je predavanja, a s ciljem što bolje informiranosti oboljelih i roditelja čija djeca moraju koristiti bezglutensku hranu.

Cijena bezglutenskog brašna u BiH je u prosjeku oko 10 KM po kilogramu, što u značajnom otežava liječenje i djece i odraslih jer ekonomski standard porodica ne može pratiti potrebe jednog, a često i dvoje djece u jednoj porodici kojoj je hrana jedini lijek.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona refundira 50 KM za mjesec dana po oboljeloj osobi.

Projekt koji provodi Udruženje osoba oboljelih od celijakije TK, u okviru koga je održano predavanje, podržalo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

rtv slon/fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više