Ljudski rod mora međusobne odnose pravičnije urediti

Nekoliko puta sam gledao film Džungla. Svaki put kad odgledam ovaj film, obuzme me neka toplina i obasja me svjetlost sunca, jer u ovom filmu je prikazana borba između života i smrti gdje na kraju, život izlazi kao pobjednik. Tema ovog filma je borba čovjeka izgubljenog u džungli za opstanak i za život. U stvari, tema ovog filma je vezana za naš svakodnevni život a to je borba sa životnim nedaćama koje nas prate. Oni koji su spremni da se žrtvuju i da ulažu ogromne napore, na kraju i uspijevaju, per aspera ad astra.

Uvijek sam cijenio ljude koji su svojim nadljudskim naporima uspijevali, ne samo da se uzdignu iznad drugih, već i da savdavaju sve životne prepreke,  Na drugoj strani, omrznuti si mi oni koji žive na tuđi račun i od tuđe muke, koji tlače sitorinju i cio svoj život, od rođenja do smrti, žive kao paraziti.

Nažalost, živimo u vremenu kada su stvari okrenute  naopako. Ovo je  vrijeme u kome vladaju silnici. Vrijeme, u kome se veličina jednog naroda određuje količinom i vrstom naoružanja koje posjeduje taj narod a ne njegovim kulturnim i humanitarnim dostignućima.

Na globalnom nivou silnici ubijaju i taru slabije i nejače od sebe. Povode za svoje krvožedstvo traže u tome što im se slabiji i nejaki ne pokoravaju i ne velečaju ih kao božanstva.

Pretpostavka je, da tehnološkim napretkom, čovjek bi trebao da olakša svoj život jer, primjenom naučnih dostignuća u radu, postižu se veći efekti uz minimum ulaganja fizičkih napora. Čovjeku bi trebalo ostati više vremena za dalju naučnu i kulturnu nadogradnju kao i za odmor i rekreaciju.

Nažalost, tehničko-tehnoliški razvoj, bez uređenja pravičnijih društvenih odnosa između ljudi, prijeti opstanku ljudskog roda.

Globalni odnosi u svijetu su tako postavljeni, da jaki postaju sve jači, slabiji postaju sve slabiji, bogati se i dalje enormno bogate a siromašni postaju sve više siromašniji.

Odnosi između ljudi u nacionalnim zajednicama, postavljeni su kao na demokratskim principima ali u praksi, u većini državnih zajednica, vladaju autokratski režimi.

Ljudsko rod se mora dozvatii pameti i mora međusobne odnose urediti na princiopu pravičnosti i humanosti, inače ako ovako nastavi, prijeti nu samouništenje.

(Selimović Edhem Edo)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više