Lukavac uskoro dobija status grada, Delić smatra da se to trebalo desiti ranije

Lukavac bi uskoro trebalo da dobije status grada, nakon što je Vlada Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave, u parlamentranu proceduru uputila prijedlog zakona za proglašenje Lukavca gradom.

Postoje tri kriterija na osnovu kojih neka općina može dobiti status grada. To je broj stanovnika, barem 30.000 općina i 10.000 u urbanom dijelu, drugi kriterij je status sjedišta nekog kantona, a treći kriterij je historijska i kulturna važnost nekog mjesta. Dovoljno je zadovoljavati jedan od navedenih kriterija.

– Lukavac je trebao dobiti taj status mnogo ranije kada je to išlo i prema drugim mjestima. Smatramo da nije bilo razloga da se taj proces zadržava, osim toga i sad je upitno da li bi prošao ova postupak da nije još drugih gradova došlo na red urbanizacije – smatra načelnik Lukavca Edin Delić.

Mišljenja je također da status grada, koji će Lukavac uskoro dobiti, neće donijeti ništa posebno za stanovništvo.

– Nema neke bitne razlike, riječ je samo o nazivu, bez obzira što se tumači da će biti bolji pristup fondovima, ja nisam naišao ni na jednu situaciju u kojoj je to nešto posebno značilo – kazao je Delić u izjavi za Fenu.

Ono što je za njega važnije jesu novi projekti za razvoj, te završetak onih koji su u realizaciji. Kaže da su postali posljednjih godina malo gradilište.

– U narednoj godini trebamo da završimo stabilizaciju velikih vodotoka, tako da smo rizike i opasnosti od poplava radikalno smanjili. Krećemo u intenzivno projektovanje očitača za pitku vodu za grad. Tu nam je u narednoj godini značajan proizvodni pogon koji će početi s radom. Rastu nam zapošljavanja – ističe Delić.

Godinama je Lukavac na ljestvici veoma zagađenih gradova, što zbog industrijskih pogona, što zbog loženja uglja i štetnih goriva u domaćinstvima te načelnik Lukavca naglašava da je situacija daleko od dobre.

-Ipak, zadnje četiri godine smo uspjeli u gradskoj zoni da spojimo oko 400 stambenih jedinica na daljinsko grijanje, a ove godine investiramo oko dva miliona za spajanje industrijske zone na daljinsko grijanje. Osim toga u industrijskim pogonima investitori rade na smanjenju emisija – kaže Delić.

Smatra da su na samom početku, kada je riječ o smanjenju zagađenja, ali da sistemski rade na tome pitanju što postepeno donosi rezultate.

Vlada Federacije BiH je nedavno, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH i na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila prijedloge šest zakona o uspostavljanju gradova. Riječ je o sadašnjim općinama Stolac, Bosanska Krupa, Lukavac, Konjic, Orašje i Zavidovići.

U Tuzlanskom kantonu, status gradova trenutno imaju Tuzla, Gračanica, Gradačac, Živinice i Srebrenik.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više