Međunarodni aerodrom Tuzla želi nastaviti svoj razvoj

Međunarodni aerodrom Tuzla tokom prošle godine prevezao je 228 hiljada putnika, odnosno 364 hiljade putnika manje nego 2019. godine. Ovi podaci pokazuju koliko su restriktivne mjere uvedene zbog pandemije korona virusa negativno uticale na avioprevoz. Direktor tuzlanskog aerodroma objašnjava da nije mjerodavno porediti broj prevezenih putnika prošle u odnosu na 2019. godinu upravo zbog stanja epidemije, te da je moguće samo praviti poređenja sa drugim aerodromima.

”I gledajući sa te strane mogu reći i mogu biti relativno zadovoljan. Ako smo napravili 228 hiljada, a Sarajevo 240 hiljada, aerodrom koji je veći, stariji, koji ima više linija… a mala je razlika, to znači da smo dobro radili,” rekao je za RTV Slon Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Zbog korona virusa Aerodrom je bilježio i velike finansijske gubitke. Finansijske injekcije od Vlade Federacije, te od Vlade kantona doprinijele su konsolidaciji ovog aerodroma. ”Taj milion nam je bio infuzija da kraj godine dočekamo pozitivni da krajem godine isplatimo sve plate, osim decembarske koja će biti isplaćena krajem januara. To nam je bila infuzija i to je bio odlučujući momenat,’‘ kazao je direktor tuzlanskog aerodroma.

Time je dobrim dijelom saniran finansijski gubitak napravljen tokom uvođenja restriktivnih mjera. A sada je, objašnjava direktor, vrijeme da se prave planovi i provode projekti. Važno je istaći da Planom razvoja, kompanija Wizz Air ozbiljno računa na Međunarodni aerodrom Tuzla. Stoga će Aerodrom raditi na jačanju svojih kapaciteta.

”To je prije svega razvoj infrastrukture, povećanje kapaciteta odlaznog gejta i svjetala. To bi trebali u narednom periodu kako bi privukli nove kompanije i kako bi povećali obim prevoza sa Wizz Airom,” objasnio je direktor.

Također, u planovima Aerodroma je da se izgradi montažni objekat za odlazni gejt što je uslov za uvođenje novih linija.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više