Međunarodni aerodrom Tuzla: Novi avion, novih šest linija i 36 radnih mjesta

Najveći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi Wizz Air na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla u martu 2017. godine zvanično će postaviti i drugi avion Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta. Investicijom od 98 miliona dolara, koliko košta pomenuti avion, pored uspostave novih linija sa tuzlanskog aerodroma bit će omogućeno i dodatno zapošljavanje 36 osoba.

Prema riječima izvršnog direktora Wizz Air-a Jozsefa Varadija, uspostavom novih linija u 2017. godini ova kompanija očekuje da će doći do povećanja broja putnika za 87 posto.

“Krajem mjeseca oktobra ove godine počinjemo sa letom za London Luton. U mjesecu martu naredne godine pokrećemo i letove za Bratislavu, Cologne, Friedrichshafen, Nuremberg i Vaxjo, a doći će i do povećanja broja letova egzistirajućih linija”, dodao je Varadi.

Osvrnuvši se na prvi dolazak ove kompanije na Međunarodni aerodrom Tuzla, Varadi je kazao da je ovaj aerodrom izgledao kao obična pista, a danas predstavlja aerodrom koji se nalazi na mapi evropske avijacije.

“To se sigurno ne bi moglo desiti bez Vlade TK, ali i posvećenosti koju je pokazao menadžment ovog aerodroma. Taj trud i zalaganje mi cijenimo, a nadamo se da će se naša saradnja nastaviti i u narednom periodu”, dodao je on.

Prvi let Wizz Air-a sa tuzlanskog aerodroma uspostavljen je u maju 2013. godine i od tada je ova kompanija postala najveći avioprevoznik u našoj zemlji, pri čemu je zabilježeno konstantno širenje mreže niskotarifnih ruta.

Samo dvije godine nakon pokretanja prvih letova iz BiH, Wizz Air je uspstavio operativnu bazu u Tuzli.

U toku prošle godine prevezao je više od 250.000 putnika na svojim niskotarifnim letovima iz BiH, podržavajući 200 loklanih radnih mjesta.

Postavljanjem drugog Wizz Air-ovog aviona investicije neće biti dovedene do kraja na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Naime, menadžment ovog aerodroma trenutno je u fazi realizacije projekta nadogradnje prilaznih svjetala na pisti.
160831113.4_xxl“Nadamo se da ćemo krajem oktobra imati završen projekat, što će našem aerodromu omogućiti da u uslovima smanjene vidljivosti nemamo puno otkazanih letova. Također, najavljujem i da ćemo u saradnji sa Federalnom i Kantonalnom vladom u 2017. godini započeti projekat proširenja putničkog terminala aerodroma. Trenutni terminal je projektovan za opslugu od 70 do 80 hiljada putnika, a mi smo u toku ove godine planirali 310 hiljada putnika što ćemo nadam se i ispuniti”, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović.

Realizacija ovog projekta tuzlanskom aerodromu omogućila bi opsluživanje od 600 do 700 hiljada putnika na godišnjem nivou.

“U planu je i izrada carinskog skladišta avionskog goriva na Međunarodnom aerodromu Tuzla sa kapcitetima između 400 i 500 tona koje ćemo biti u mogućnosti skladištiti”, dodao je Karasalihović te najavio nastavak kontinuiteta u smislu operacija u oblasti kargo saobraćaja.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više