Memorijalni turnir “Ahmed Muratović-Adi”

Da postoje ljudi koji u svom kratkom životnom vijeku ostave iza sebe djela koja govore sama za sebe dokaz je Ahmed Muratović Adi.

Fudbal, košarka, lov i  i streljaštvo , bili su sastavni dio života ovog svestranog momka. U školi je uvijek bio među najboljima, osnovnoj, srednjoj što je nastavio i na fakltetu.

Adi je  u svim svojim aktivnostima davao maksimum i postizao najbolje rezultate, momak koji je bio odgovoran, poslušan i vaspitan da poštuje i voli sve ljude.

Sve njegovi talenti nažalost nikada neće biti do kraja otkriveni.

Adi je u  dvadeset i prvoj godini u saobraćajnoj nesreći 4.decembra 2017.g izgubio život.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na lik i djelo ovog momka Streljački sportski klub Konjuh Živinice već 4.godinu zaredom organizira turnir pod nazivom „Ahmed Muratović-Adi“.

Programom aktivnosti održan historijski čas a zatim su učesnici obišli mezar rahmetli Adija, proučili fatihu i položili cvijeće.

Iz Streljačkog sportskog kluba Konjuh su ove godine odlučili da u organizaciju trunira uključe članova koji nisu poznavali Adija kako bi više naučili o liku i djelu momka koji je u udruženju ostavio veliki trag.

Na turniru su kratku biografiju o Adiju pročitali upravo članovi koji ga nisu lično poznavali.

Ahmed Muratović rođen 21.decembra 1996.godine u Sarajevu, općina Centar, sin je Hasana i majke Samire. Prve godine života proveo je u rodnom gradu, a nakon dvije godine s roditeljima seli u Tuzlu, potom Živinice. Rano djetinjstvo provodi u Dubravama, gdje je 2011.godine završio osnovnu školu, a dalje je nastavio obarazovanje u JU Gimnaziji Živinice. Ahmed je ostatak svoje mladosti provodio kod roditelja u Bašigovcima.

Kao odličan učenik upisuje se na Ekonomski fakultet u Tuzlu 2015.godine.

Još u osnovnoj školi, koju je završio kao učenik generacije, pokazuje sklonosti ka prirodnim naukama, ali i sportu, umjetnosti i drugim društvenim aktivnostima. Dobitnik je ogromnog broja diploma i priznanja koje je osvojio na raznim takmičenjima.Kao gimnazijalac, osim što je bio odlikaš, bio je zaštitnik svojih drugarica i drugova.Iskazao se u debatnim timovima i bio primjer poštovanja svojih profesora.

Nakon upisa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, koji veoma uspješno pohađa, njegova inteligencija, marljivost i prodornost dolaze do punog izražaja.Svoje liderstvo upotpunjuje angažmanom u Asocijaciji studenata Ekonomskog fakuteta, gdje je biran za predsjednika Upravnog odbora. Jedan je od nosilaca projekta E4U, čija je poruka da mladi trebaju svoje znanje pokloniti našoj zemlji, ostati ovdje i graditi perspektivu. Za ovaj projekat najveće riječi hvale uputio je šef delegacije Europske unije u BiH gospodin Wigemark, koji je posjetio Ekonomski fakultet u Tuzli i u Sarajevu organizovao poseban prijem za nosioce ovog projekta.

Njegov mladi život završava se kobnom saobraćajnom nesrećom.

Emotivnom pjesmom posvećenom prerano preminulom sinu 4.memorijalni turnir otvorio je Hasan Muratović.

DURAM TUGU

Još jedan četvrti dođe,

mislim, tuga je jednako teška

Ne znadoh da je njeno breme

Iz dana u dan sve teže

I nikako da prođe.

U srcu mome spava tvoja duša

Jecaje svoje gušim,

Nek’ suze same teku

Da je ne probudim,

Očevu bol, neću da sluša.

Vjetar donese miris na tebe

Čujem, zovu te zeleni lugovi

Bezbrižno pasu tvoje srne i košute

Samo majčino srce, ranjeno zebe.

Poželio sam te, sine

Više od sunca i mjeseca,

Ja tugu stišćem u sebi,

Do neba bi se čuo moj krik od bola,

al’ neću da te budim

I ne dam srcu da zajeca. (Muratović Hasan)

Memorijalni turnir u streljaštvu „Ahmed Muratović-Adi“, disciplina vatreno oruđje pištolj okupio je veliki broj članova kao i drugih građana koji posjeduju dozvolu za držanje oružja.

Iz Streljačkog sportskog kluba Konjuh poručili su da će dok postoje čuvati sjećanje na rahmetli Adija i prenositi priču o njemu na nove članove kluba.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više