Mešalić podnio Inicijativu za ukidanje paušala i smanjenje plata svim ministrima i premijeru TK

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Skupštini TK, uputio je Inicijativu za potpuno ukidanje paušala i smanjenje plata za 60% (do minimalne plate u FBiH) svim poslanicima i Premijeru TK, svim ministrima u Vladi odnosno Skupštini Tuzlanskog kantona u korist rudara RMU Kreka o kojoj će se skupštinski zastupnici morati izjasniti na prvoj narednoj sjednici.
“Dosta tkz. “otvorenih pisama” podrške političara rudarima iz udobnih fotelja. Evo službeno ih pozivam da na narednoj Skupštini TK sebi izglasamo ukidanje paušala i usvajanje minimalne plate za sve ministre i poslanike u korist rudara RMU Kreka. Danas sam uputio Inicijativu za potpuno ukidanje paušala i smanjenje plata za 60% (do minimalne plate u FBiH) svim poslanicima i Premijeru TK, svim ministrima u Vladi odnosno Skupštini Tuzlanskog kantona u korist rudara RMU Kreka o kojoj će se skupštinski zastupnici morati izjasniti na prvoj narednoj sjednici. Pa da konačno vidimo, ko daje konkretnu a ko deklarativnu podršku i to javno putem glasanja. Vidimo se na Skupštini TK” – navodi Mešalić.
Njegovu Inicijativu prenosimo u cjelosti:
Na osnovu člana 205. Poslovnika Skupštine TK podnosim:
Inicijativu za potpuno ukidanje paušala i smanjenje plata za 60% (do minimalne plate u FBiH) svim poslanicima i Premijeru TK, svim ministrima u Vladi odnosno Skupštini Tuzlanskog kantona u korist rudara RMU Kreka.
Obavezuje se Vlada TK na čelu sa Premijerom TK da u što hitnijem roku pristupi trajnim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Tuzlanskog kantona kojim bi se ukinuli svi paušali i naknade te smanjile plate svim poslanicima i ministrima u iznosu od 60% (do minimalne plate u FBiH) u Skupštini i Vladi TK u korist rudara RMU Kreka.
Za navedeni prijedlog tražim izjašnjenje Skupštine TK.
OBRAZLOŽENJE:
Imajući u vidu težak status rudara RMU Kreka i tkz. “otvorena pisma” podrške od strane Premijera TK kao i ostalih političkih zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti na području TK, predlažem da putem ove Inicijative izrazimo solidarnost prema rudarima na konkretan način. Također, smatram da bi ovakav vid konkretne pomoći u iznosu od cca. 1,728,000 konvertibilnih maraka koliko se izdvaja za plate poslanika i ministara, na godišnjem nivou značajno poboljšao status rudara RMU Kreka. Ovim putem pozivamo nosioce javnih funkcija na drugim nivoima vlasti, posebno na nivou Grada Tuzla gdje gravitira većina rudara RMU Kreka, da postupe na isti način, te na taj način pruže konkretno doprinos u saniranju teškog stanja u kojem se nalaze rudari.

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više