Ministar Bešić u Albaniji razgovarao o dolasku albanskih turista u TK

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamza Bešić tokom službene posjete Republici Albaniji razgovarao je s predstavnicima turističkih agencija te države o mogućnostima uvođenja destinacija Tuzlanskog kantona u njihove turističke ponude. Ovom prilikom ministar Bešić u Tirani je razgovarao s direktorom turističke agencije Vea travel, koja umrežava nekoliko turističkih operatera, Edvinom Dushom, koji je iskazao interesovanje za uvrštavanje turističkih potencijala TK u okviru ponude posjete Sarajevu, ali i drugim destinacijama u okruženju.

S ciljem razmatranja uvođenja čarter leta Tuzla-Tirana, ministar Bešić sastao se direktorom albanske avio kompanije Albawings, Genti Koleom, koji je iskazao spremnost za saradnju s Međunarodnim aerodromom Tuzla, ukoliko turisti Albanije i BiH iskažu interesovanje za avio prijevoz između ove dvije zemlje.

“Intencija Vlade TK je da u naš kanton dovede veći broj turista, jer je turizam privredna grana koja umnogome generira privredu. Nadamo se da će se situacija s pandemijom Covid 19 poboljšati, te da će oblast turizma kao najpogođenija ovom nesretnom situacijom u narednoj sezoni nastaviti razvijati, kao što je to bilo prije 2019. Naši napori za unaprjeđenje svih privrednih djelatnosti moraju se odvijati kontinuirano, jer novonastalo nemilo stanje neće trajati vječno”, kazao je ministar Bešić, poručivši da će resorno ministarstvo unaprijediti promociju turističkih potencijala s ciljem privlačenja stranih turista u narednom periodu.

„Ukoliko se iskaže interesovanje albanskih turista za dolazak u TK, na čemu ćemo intenzivno raditi, nastojat ćemo uvesti čarter let Tuzla-Tirana, dodao je Bešić, napominjući da bi ovaj let povezao albanske turiste i s drugim gradovima BiH, što bi imalo višestruke benefite, ne samo za TK, već i za BiH.

Ministar Bešić prilikom službene posjete Albaniji posjetio je i Međunarodni sajam privrede u Tirani. Razmotrene su i mogućnosti organiziranja privrednog samita u Tuzli, koji bi okupio privrednike Albanije i BiH s akcentom na turizam, ali i druge privredne grane početkom 2022. godine u zavisnosti od situacije s pandemijom Covid 19.

Pored ministra Bešića u posjeti Albaniji boravio je i direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Miralem Mešković, koji je prezentirao turističke potencijale TK.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više