Ministar Delić dogovorio prve korake za strategiju deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić primio je, u radnu posjetu, predstavnike People in Need organizacije koja baštini tradiciju djelovanja u Bosni i Hercegovini već 30 godina.

Nastala je kao volja i nastojanje mladih entuzijasta iz Europe, koji su tokom agresije ušli u opkoljeno Sarajevo da pomognu građanima, a od tad do danas razvila se u međunarodnu organizaciju koja djeluje u dvadesetak zemalja svijeta.

Već izvjesno vrijeme People in Need radi razvojne projekte u BiH, a u okviru nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku svoju podršku usmjerili su u oblast socijalne politike, preciznije na proces deinstitucionalizacije i omogućavanja boljih uslova života za osobe sa invaliditetom.

– Kako su istakli na sastanku, dobru saradnju su već ostvarivali sa predstavnicima sektora socijalne zaštite u Ministarstvu, a jedan od važnijih na kojima su radili je i Strategija deinstitucionalizacije koja je istekla i koju treba uraditi ponovo – navodi se.

– Meni je drago da imamo interes domaćih i međunarodnih organizacija da zajedno radimo na projektima i aktivnostima koje unaprjeđuju kvalitet života bilo koje grupe građana, koji su u našoj nadležnosti. People in Need i Sumero imaju dugu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom i njihovog aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice. Njihova znanja i iskustva nama su dragocjena i vjerujem da će naše partnerstvo dovesti do realizacije konkretnih koraka kao što je, kako smo se danas dogovorili, izrada nove strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom i njihove inkluzije u život lokalnih zajednica – izjavio je ministar.

Regionalni predstavnik za zapadni Balkan organizacije People in Need Tim Jenkins, kao i njegova saradnica Sanja Lepić iskazali su čvrsto opredjeljenje da se krene u izradu te strategije, te će u saradnji sa Savezom ‘Sumero’ pripremiti prvi protokol koji bi trebao biti mapa puta za daljnju realizaciju i samu izradu te sektorske strategije.

– Ja sam tek nedavno stigao u BiH i drago mi je što nas dvojica naša putovanja počinjemo zajedno. Sretni smo što vidimo volju i opredjeljenje za saradnjom i pripremom prvih koraka u izradi strategije, koja je ključ za rješavanje pitanja zapošljavanja i drugih pitanja vezanih za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom sa mogućnostima ostalih građana – kazao je, između ostalog, Jenkins.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ministarstva, ministar Delić dogovorio je sa predstavicima People in Need i Sumera da u naredne dvije sedmice spreme protokol, kao prvi korak u pripremi strategije deinstitucionalizacije što će biti smjernica Ministarstvu za daljnje korake u izradi tog dokumenta.

RTV Slon/Fena

The post Ministar Delić dogovorio prve korake za strategiju deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više