Ministri u Vladi TK: Abdulah Zukić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Političke partije koje će činiti novu vlast u Tuzlanskom kantonu, Skupštini kantona i mandataru za sastav Vlade Begi Gutiću dostavile su imena svojih kandidata za ministre.

Odranije je poznato da će pet ministarskih pozicija pripasti Stranci demokratske akcije, isto toliko Demokratskoj fronti, te po jedna pozicija Narodnoj stranci Radom za boljitak i Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci. Mandatar za sastav Vlade TK Bego Gutić kaže da nema većih promjena među kandidatima od ranije dogovorenih, među ove četiri političke partije.

”Stranka demokratske akcije je na poziciju ministra finansija kandidovala Jakuba Suljkanovića,Fahrudina Skopljaka na poziciju ministra za boračka pitanja, Srđan Mićanović je kandidat SDA na poziciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Hasan Ferhatović je kandidat za ministra za prostorno i zaštitu okolice, dok je Abdulah Zukić kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva”, kaže Gutić.

Demokratska fronta je također dostavila pet svojih kandidata. To su Alen Gadžo, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, zatim Jovan Stojanović kandidat za ministra pravosuđa, dok je kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Huskanović. Tu su i dvije dame. Aldina Kesić je kandidatkinja za ministricu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Mirela Đaković kandidatkinja za ministricu razvoja i poduzetništva. Resor trgovine i saobraćaja bi trebao pripasti Narodnoj stranci Radom za boljitak, a kandidat za ministra je Edin Ajanović. BPS je na poziciju ministra zdravstva kandidovala Elvisa Bektića. Tokom ove sedmice bit će obavljeni razgovori i konsultacije sa kandidatima.

”A nakon toga, vidjet ćemo je li ovo zvaničan spisak ministara, ili će biti nekih promjena. Ja razgovaram sa političkim partijama koje participiraju u Skupštini TK i onim koje su u poziciji, tako da vidjećemo nakon konsultacija sa kandidatima”, ističe Gutić.

Tokom predstojećih razgovora sa kandidatima, mandatar želi uvidjeti na koji način će oni obavljati funkcije, te saznati šta će biti njihovi prioriteti u radu. Gutić kaže da će u petak biti objavljene zvanične informacije ko su kandidati za nove ministre. Nakon toga slijedi upućivanje tih prijedloga prema Skupštini Tuzlanskog kantona koja će potvrditi sastav nove Vlade TK.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Redzo-butkovic piše

    U ovakvim turbulentnim vremenima, novi mandatar VladeTK-a, i njegovi svi minisri su veoma hrabri ljudi. Sad je drugo pitanje koliko oni imaju političke mudrosti, znanja i iskustva u svojim
    resrorima, ostaje da se vidi. Mislim da tu optimizma nema ni minimum od minimuma. Stanje u Kantonu je veoma teško i sve oči su uprte u novu vladu i od nje se očekuje životno poboljšanje sirotinje, a toga je na svakom koraku. Ili, će ubrzo doći do prekopozizije vlasti i do nekih drugih koalicija, kako bi se samo dobilo na vremenu. Postoji osnovana sumnja da će mo iduće godine, ponovo imati novu vladu i sve ispočetka. I tako će se politika međusobno smjenjivat, a od problema će se i dalje gomile stvarat i nezadovoljstvo građana prerast u bijes.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više