Ministrica Đapo na konferenciji projekta Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, danas je u Sarajevu prisustvovala Konferenciji Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja, kojom se obilježava završetak II faze projekta Via Dinarica.

Ovaj projekt, koji provodi UNDP uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država u BiH (USAID), Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS), Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te ostalih lokalnih partnera, fokusiran je na razvoj turizma u prirodi Bosne i Hercegovine.

Ministrica Đapo dala je podršku ovom projektu, te na današnjoj Konferenciji u uvodnom izlaganju naglasila da je Via Dinarica prerasla u pravi međunarodni turistički brend.

– Upravo u tome je njen značaj, jer su sportsko-avanturistički, ruralni i eko-turizam, sve što nudi Via Dinarica, grane turizma s najvećim udjelom u ukupnom turističkom prometu i u vremenu pandemije, a zasigurno će ostati i u postpandemijsko vrijeme. Ovi vidovi turizma omogućavaju razvoj turizma na održiv način, gdje se štiti priroda, podržava i njeguje tradicionalni načina života, kao temelji otpornosti lokalnih zajednica na izazove savremenog doba – kazala je ministrica Đapo.

Ministrica je istakla da s obzirom na pozitivne rezultate koje je ostvario ovaj projekt, Vlada Federacije BiH je putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma dosad podržala Projekt Via Dinarica sa ukupno 700.000 KM i na taj način potvrdila svoju posvećenost razvoju Via Dinarice, a što će i dalje činiti. Pozvala je i druge institucije, partnere i donatore da se priključe.

Pored prezentacije rezultata trenutne faze Projekta Via Dinarica, učesnici Konferencije su predstavili viziju i predložili smjer u kojem razvoj turizma u zemlji treba ići, te ponudili perspektivu turizma u Bosni i Hercegovini koja je povezana sa održivim i pristupima temeljenim na prirodi, zelenom rastu i stvaranju radnih mjesta, pojačanom tehnologijom i inovacijama.

Na Konferenciji su naglašene i posljedice pandemije COVID-19, koja je izmijenila turizam na globalnom nivou, kao i u Bosni i Hercegovini, te je istaknuto da kriza nudi priliku za obnavljanje pristupa razvoju turizma, dizajniranog na mogućnostima za stvaranje zelenih radnih mjesta, politika i ulaganja koji promoviraju i čuvaju održivi turizam i zaštitu okoliša, kao i povećanu svjesnost zajednice i turista o prirodi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više