Misija OSCE-a u BiH pomaže poboljšanju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti BiH pravosuđa

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je dvodnevni seminar za sudije i tužioce iz cijele BiH na temu etike, sukoba interesa i disciplinskih postupaka koji je počeo 17. novembra 2021. godine u Sarajevu. Ovim seminarom se nastoji pomoći u poboljšanju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa BiH. .

Ovaj seminar, koji je drugi takav događaj u organizaciji Misije, se provodi u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Uredom disciplinskog tužioca, koji istražuje i procesuira navode o povredi dužnosti sudija i tužilaca.

„Sve strane u nekom sporu, uključujući optužene i one koji podnose tužbu protiv njih, očekuju od pravosuđa da djeluje nepristrasno, etički i profesionalno“, istakao je Michael Schuetz, šef Odjela za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH.

„2019. godine smo počeli pratiti disciplinske postupke koje pokreće Ured disciplinskog tužioca. Naša zapažanja su ukazala na potrebu obuke o etičkim standardima u cjelokupnom pravosuđu, sa ciljem unapređenja sadašnje prakse i sprečavanja neetičkog ponašanja sudija i tužilaca te sprečavanja pojava namjernih i nenamjernih predrasuda.“ dodao je Shuetz.

Istraživanje iz 2019. godine koje je među sudijama i tužiocima proveo USAID-ov Projekat unapređenja pravosuđa je ukazalo na to da još uvijek postoji potreba za obukom na temu etike i sukoba interesa, s obzirom na to da je 75 procenata ispitanika reklo da bi takva obuka trebala biti obavezna, dok 54 procenta ispitanika nije učestvovalo u takvoj obuci tokom proteklih pet godina.

Misija OSCE-a u BiH ima mandat u oblasti unapređenja zaštite ljudskih prava, demokratske uprave i sigurnosne saradnje. Putem ciljanog monitoringa i izvještavanja, te pružanja relevantne obuke, Misija pomaže unapređenju integriteta, transparentnosti i djelotvornosti pravosuđa.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više