Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržala održavanje izložbe pod naslovom: „Nestala umjetnička djela“

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), zajedno sa partnerima Međunarodnim republikanskim institutom, Klubom za europske integracije I sigurnosna pitanja, te Centrom protiv krijumčarenja nekretninama pružila je podršku organizaciji izložbe pod nazivom: „Nestala umjetnička djela“, koja je otvorena 30. novembra 2021. godine, u Parlamentarnoj skupštini BiH. U fokusu izložbe je skretanje pažnje na značaj zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela u Bosni I Hercegovini, kao i na korake koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja zaštite.

Otvarajući izložbu, Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH istakla je sljedeće: „Važno je da BiH implementira međunarodne i evropske standarde zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela. Potrebni koraci uključuju izradu i hramonizaciju adekvatnih propisa iz ove oblasti, uspostavu relevantne evidencije i baza podataka, te jačanje kapaciteta tijela za provedbu zakona, kako bi poduzeli  sve neophodne mjere, uključujući kroz saradnju sa INTERPOLom.“

Trenutno u Bosni i Hercegovini nedostaje baza podataka o nestalim umjetničkim djelima na državnom nivou. Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te na osnovu zahtjeva dostavljenih nadležnim organima, trenutno se 179 umjetničkih djela smatra nestalima. Nestala umjetnička djela pripadala su zbirkama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Međunarodne galerije portreta, Centra za kulturu Tuzla, Muzeja Istočne Bosne i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ranije ove godine, Misija je organizovala kampanju na temu nezakonite trgovine kulturnim dobrima, stavljajući naglasak na prirodu i posljedice ove vrste krivičnog djela, uloge i odgovornosti različitih aktera, uključujući tu i javne institucije, i značaj zaštite kulturne baštine. Tokom kampanje pružene su i informacije o načinima prijavljivanja sumnje na nezakonitu trgovinu umjetninama, putem telefonske linije Državne agencije za istrage i zaštitu, u javnosti poznate pod nazivom: „Krimolovci“, čime je pružena podrška unapređenju ukupne sigurnosti, te upravljanja sektorom sigurnosti.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će raditi na jačanju svijesti organa nadležnih za donošenje odluka u o načinima sprečavanja i suzbijanja krijumčarenja umjetninama u BiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više