MIZ Živinice: Najava obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Poštovana braćo i sestre,

Na početku smo trećeg hidžretskog mjeseca, rebiu-l-evvela, mjeseca mevluda, u kojem je Uzvišeni Allah ljudskom rodu ukazao posebnu milost, jer se baš u njegovu 12. danu rodio naš poslanik Muhammed a.s.

Naše razumjevanje i praktikovanje islama, ovdje na ovim prostorima, dalo je tom događaju počasno mjesto u vjerskoj praksi, kulturi i tradiciji. I to treba vjerno i ljubomorno čuvati, njegovati i održavati. Stoga vas obavještavamo da ćemo, ako Bog da, na dostojan način i ove godine taj događaj obilježiti, lijepim i sadržajnim programima koji će biti dodatnim motivom da u svom životnom putu što dosljednije slijedimo našeg Poslanika, da njegove poruke i praksu oživotvorimo kao trajne i neprolazne vrijednosti s kojima hodimo kroz život.

Iz bogatog programa koji se će realizirati u okvirima naših džemata posebno izdvajamo:

– Omladinski mevlud koji će se održati u subotu, 16.10. 2021. godine, nakon akšam namaza u Novoj džamiji džemata Gračanica. Nakon programa u kojem će učešće imati naši džematski horovi i članovi Mreže mladih našeg Medžlisa, omladini će se obarati hfz. Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih muftijstva tuzlanskog.

– U nedjelju, nakon podne namaza, 17.10. 2021. godine, u Staroj džamiji džemata Džebari, u organizaciji Asocijacije žena našeg Medžlisa biće organizovan mevludski program za žene,

– Centralna mevludska svečanost za sve naše džematlije biće organizovana u ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine sa početkom u 11:30 h, u Novoj džamiji džemata Đurđevik. Na ovoj svečanosti prisutnima će se obratiti hfz. prof. dr. Abdul-Aziz Drkić, profesor Kiraeta na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu!

Nadamo se vašem dolasku i molimo Gospodaraa svjetova nam podari razboritost, pribranost i mudrost da se u ogledu Božijeg Poslanika, sebi posvetimo, svoja djela popravljamo, svoje slabosti otklanjamo, da se dobru posvetimo, da o dobru mislimo i da samo na dobro pozivamo.

Amin!

Sedin ef.Karić, glavni imam Medžlis Islamske zajednice Živinice.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više