Mještani MZ Šerići, Priluk i Suha na sjednici protiv sječe šume (VIDEO)

Danas je održana zajednička sjednica Savjeta Mjesnih zajednica Šerići, Suha i Priluku, kako bi  našli rješenje problema sječe šuma.

Prije sedamdeset godina  na ovom lokalitetu zasađena su stabla i ostavljena u amanet  budućim generacijama.

Mještani okolnih mjesta su je čuvali i njegovali.

Generacija koja je ovaj dar dobila na poklon od svojih djedova i pradjedova,  čini  sve,  da ovaj dragulj sačuva kako bi  i oni mogli da ostave svojoj djeci i unucima.

Ova šuma čini pluća ovoga kraja ali i čuva izvorišta koja se nalaze na ovom dijelu, a postoji i nekoliko izgrađenih Vodvoda u blizini lokaliteta Gadžina njiva.

Napominjemo da 20 hiljada stanovnika  zapadnog dijela općine Živinice  je direktno vezano za ovo područje, na kojem se  ponovno vrši sječa drvne mase i uništava sve ono što je čuvano  desetinama godina.

Ovaj problem traje oko desetak godina, mještani su i ranije vodili bitku jer su sa druge strane bili zatrpavani jalovinom koju je odlagao Rudnik Banovići, a zatim sječa šume koja je prije dvadesetak dana ponovno nastavljena od strane JP Šume TK.

Mještani okolnih mjesta su kazali, da su ogorčenim ovakvim odnosom  nadležnih koji su dozvolili da se na ovom lokalitetu vrši ,kako rekoše,  sistemska sječa šume .

Ono što je tokom današnje sjednice potvrđeno da je problem u zakonodavstvu i prostornom planu TK koji je Skupština TK usvojila gdje je jasno definisano da je dozvoljena sječa šume.

Pored članova Savjeta MZ-a Šerića, Priluka i Suhe kao i nevladinih organizacija u rješavanje ovog problema uključio se i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković  koji je danas zajedno sa vijećnikom i članom Savjeta MZ-e Šerići Esedom Zenunovićem izvršio pregovore sa upravnikom JP Šume TK Seidom Čorbićem oko trenutne obustave sječe  šume.

U međuvremenu , radiće se i na trajnom rješenju ovog problema , gdje je neophodno da Skupština TK izvrši izmjene Prostornog plana TK, dogovoreno je danas.

Napominjemo , da je o ovome bilo govora i ranije, kada je vijećnik u OV Živinice Esed Zenunović podnosio inicijative u OV Živinice  sa ciljem rješavanja  odlaganja jalovine ali i sječe šume.

Hoće li JP Šume TK ostati dosljedno usmenog dogovora oko trenutne obustave sječe drvne masee, ostaje da vidimo.

Nadati se da će i Skupština TK  što prije izvršiti izmjene Prostornog plana TK , kako bi mještani Suhe, Šerića i Priluka konačno i trajno riješili navedeni problem. (RTV Zivinice)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Benjamin piše

    Komšije znaju šta je bitno! Bez šume smo klipa hala i propast!!! Bravo !

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više