Mladi lideri u procesima zaštite u sportu

Sport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran, bez diskriminacije, s razvijenim zaštitnim procedurama, uz jednake mogućnosti dječacima i devojčicama svih sposobnosti te uz uvažavanje posebnih potreba djece svakog uzrasta.

To je stav svih učesnika konferencije “Mladi lideri – lideri u procesima zaštite u sportu”, održane povodom 11. oktobra, Svjetskog dana djevojčica, u organizaciji Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH (UNFPA), saopćili su organizatori.

Učestvovalo je 46 mladih sportista sa i bez invalideta koji promoviraju principe inkluzije u sportu, zaštite sportista, s posebnim osvrtom na sportistkinje s invaliditetom. Učestvovali su i šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članovi porodica, njegovatelji.

Ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić rekao je na konferenciji da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno s prisutnim inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama, šampioni i primjer kako se treba udružiti i zajedno djelovati.

Predstavnik UNFPA u BiH Hector Ramirez izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva u provođenju zajedničkog programa, u interesu jačanja statusa djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

– Posebno mi je drago da ste se odlučili na obilježavanje Svjetskog dana djevojčica i inicijativi da se ozbiljnije pristupi zaštitnim mjerama u sportu – naveo je Ramirez.

Teme ove konferencije su bile: “O inkluziji se ne priča – inkluzija se živi”, “Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport”, “Kako njegovati zdrave odnose – neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja”, “Spolna dinamika u sportu” te “Kako unijeti promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub – razvojne sportske aktivnosti”.

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više