Moral u službi ličnih interesa

‘U jednoj staroj knjizi čitao sam čudnu priču; a vrag bi ga znao otkud meni ta knjiga iz nekog smiješnog vremena, u kome je bilo mnogo slobodoumnih zakona a nimalo slobode, držali se govori i pisale knjige o privredi a niko ništa nije sijao, cijela zemlja pretrpana moralnim poukama a morala nije bilo, u svakoj kući pun tavan logika al’ pameti nije bilo, na svakom koraku govorilo se o štednji i blagostanju zemlje a rasipalo se na sve strane, a svaki zelenaš i nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko groša titulu: “veliki narodni rodoljub”.’
Radoje Domanović, satiričar

Cijenjeni i uvaženi dr.prof. Esad Bajtal u svom interviju TV Face je rekao, da većina naših intelektualaca prodaju svoj um kao prostituke ‘onu stvar’. Umjesto da svojom pameću i znanjem doprinose razvoju našeg društva, oni su sluge vladajuće oligarhije i rade samo za njihov lični interes. Ovakvim djelovanjem ovi intelktualci naše društvo vuku u nazadluk i u zaostalost.

Treba navesti da kod nas u ovom vremenu u svim sferama našeg bitisanja i to, politike,  ekonomije, obrazovanja i drugih, na sceni su ‘prljave radnje’ sa izraženim turbo folk manirima. U svim ovim ‘prljavim radnjama’, vrte se ogromne pare i to je najvažnije. Pojedinci ‘dobro prolaze’ prodajući svoj karakter, obraz i moral.

Svjedoci smo, pogotovu pred izbore, koje sve nemaralne radnje rade pojedinci da bi se domogli vlasti. Ako osjete da mogu bolje proći u drugoj političkoj stranci, odmah napuštaju stranku u kojoj su trenutno ćlan i prelaze u tu stranku. Nije bitno što ta stranka u koju prelaze ima suprotno idedološko opredijejeljenje od stranke u kojoj su trenutno član.

Ima slučajeva, ako je u pitanju funkcija, pojedinci mijenjaju i vjeru.

U obrazovanju i to na pojedinim visokoškolskim ustanovama, diplome o završenim fakultetima, te magisarske i doktorske titule se dijelie i ‘šakom i kapom’. Često pojedinci koji su do juče bili skoro nepismeni i čiji je nivo inteligencije veoma nizak, odjednom postaju neko i nešto i potpisuju sa diplomirani. Nimalo ih nije sramota toga.

Novopečenih magistara i doktora nauka  imamo na pretek a što se tiče društveno-ekonomslkog razvoja na dnu smo. Nikakve fajde od tih takozvanih naučnika.

Iskrivljeni sistem obrazovanja je uzrok stanja u kome se nalazimo a u narednom periodu stanje će se  još više pogoršavati, jer niko u ovoj državi se ne trudi da se u ovaj veoma važan segment društva uvede red.

U privredi je takođe na sceni turbo folk. Rijetka su kod nas preduzeća koja su dobro uređenja i dobro tehnološki organizovana. Pojedini vlasnici preduzeća za vođenje proceasa u preduzeću ne angažaju prave i stručne osobe koje mogu voditi preduzeće po savremenim tehničko-tehnološkim principima, već mešatare koji preduzeće kojim rukovode, uvode u tal sa političarima, sudijama i drugim predstavnicima državnih institucija. Ovim načinom preduzeće stiče određene privileogije kao što su; nepoštovanje zakona države i progledavanje kroz prste za mutne radnje. Za ovakvo i slične radnje, rukovodioci ili, kako ih već nazivaju, menađžeri su dobro nagrađeni. Vjeriovali ili ne, jedan takav, takozvani menadžer kod nas je, primio platu u jednom preduzeću za jedan mjesec u neto iznosu od skoro 50.000,00 km.

Takođe i državni predstavnici koji su prijatelji, čitaj koji su u talu sa vlasnicima privatnih  preduzeća, dobijaju svoj dio, zapošljavaju svoje bližnje u ova preduzeća, učestvuju u dernecima koji se organizuju u njihovu ćast sa bogatim soframa na kojima bi im pozavidjeli i najveći tirani, carevi i kraljevi.

Kada se sve ovo pogleda, naše društvo funkcioniše po principu definicije inflacije od strane jednog američkog ekonomiste, koji je rekao, inflacija je kao alkoholizam, što se više konzumira alkohol, tijelo se sve bolje osjeća ali, organizam propada. Tako je i sa našim društvom,  dok se pojedinci enormno bogate baveći se mutnim radnjama, naše društvo je sve više siromašnije a država slabi.

(Selimović Edhem Edo)

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više