MUP TK nije našao 50 osoba koje su u samoizolaciji, a 25 ih napustilo BiH

U Tuzlanskom kantonu na snazi je stanje nesreće. Kantonalni krizni štab izdao je naredbu zatvaranja svih objekata osim marketa, apoteka, pekara i benzinskih pumpi, koje će raditi do 18.00 sati.

Zaraženih korona virusom u ovom kantonu nema. Rezultati testiranja 26 osoba bili su negativni, a u samoizolaciji je 1.500 osoba, piše N1.

Policija kontroliše sve one koji su pod zdravstvenim nadzorom, ali za sada nije poznato kakve će sankcije snositi oni koji ne poštuju naredbe. U ovom kantonu zabranjena su sva javna okupljanja pa čak i u parkovima i na bilo kojoj javnoj površini. Ne rade restorani, kafići, tržni centri, frizerski saloni.

Do sada je određena samoizolacija za 1.500 građana u Tuzlanskom kantonu koji su došli iz inostranstva. Međutim, mjere zaštite moraju se poduzeti i u kući. “Te osobe imaju ukućane.

Ukoliko ukućani nisu boravili u inostranstvu, oni se mogu normalno ponašati. Ići na posao, raditi sve. S tim da te osobe koje su stavljene u kućnu izolaciju, treba odvojiti u zasebnu prostoriju.

U zajedničkim prostorijama pojačati dezinfekciju i čišćenje, da imaju poseban pribor za jelo. Ako komuniciraju u zajedničkim prostorijama da nose maske”, kaže Jasmina Brkić Džambić, Zavod za javno zdravstvo TK.

Policija je posljednjih dana kontrolisala 600 građana u samoizolaciji. Nije našla pedesetoro njih na prijavljenim adresama, a 25 ih napustilo je BiH. Policija prati i društvene mreže i poštivanje naredbi. “Svakako da policija postupa shodno nadležnostima.

Prate se sve izjave. Također, sami građani vrše prijavljivanje lica koja ne poštuju izrečene mjere izolacije. Shodno nadležnostima, postupa policija i obavještava krizne štabove”, navodi Amra Kapidžić, Policijska uprava MUP-a TK.

Krizni štab je izdao naredbu savjetima mjesnih zajednica da prate kretanja stanovnika u izolaciji i da prijave nadležnima.

Obavezne su dezinfekcije zgrada, ustanova ali i gradskog prijevoza. Međunarodni aerodrom Tuzla imao je letove za 16 destinacija u nekoliko zemalja.
Međutim, Wizzair je odlučio otkazati do 3. aprila sve letove dok se situacija sa korona virusom ne smiri, kako u BiH, tako i regiji i svijetu.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više