MUPZDK poduzeo neophodne mjere za uspješno osiguranje utakmice BiH-Finska

Na stadionu Bilino Polje u Zenici, u subotu s počekom u 15.00 sati, bit će odigrana kvalifikaciona nogometna utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske.

Uprava policije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti na pripremi osiguranja ove značajne međunarodne utakmice.

– Budući da je ovaj sportski događaj ocijenjen skupom visokog rizika, ovim aktivnostima se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te je detaljno isplaniran svaki segment u djelovanju i postupanju policijskih službenika. Formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene nogometne utakmice, te je sačinjen Plan obezbjeđenja, na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave policije, uz angažovanje i pomoć pripadnika drugih policijskih agencija, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju – saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U fazi vršenja priprema, dodaju, svakodnevno su održavani sastanci Štaba, na kojim su izdefinirani svi konkretni zadaci i obaveze nosilaca zadataka iz Plana obezbjeđenja, kao i način i dinamika realiziranja svih predviđenih aktivnosti, kako bi svi policijski službenici i timovi pravovremeno i efikasno reagovali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te incidentne situacije stavili pod kontrolu a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona.

Pored fizičkog obezbjeđenja, ističu, poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata.

– Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu s izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje, saopćeno je.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata niti zastava.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion. Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu s naredbama izdatim od strane policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih osoba.

Iz MUP-a ZDK pozivaju navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu kako bi se izbjegle gužve na ulazima u stadion, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljni pregledi osoba, kao i kontrole u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Također, bit će spriječen ulazak osobama koje se budu ponašala nasilnički, kao i osobama koje su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ulazak će biti dozvoljen samo osobama koja budu posjedovala važeće ulaznice za utakmicu. U slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste će se oduzeti a prema osobama će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog obezbjeđenja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.

Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila iz MUP-a ZDK pozivaju građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu s režimom saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela. Pored mjera koje su planirane u okviru svih segmenata obezbjeđenja navedenog sportskog događaja, postupa se i u skladu s Odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona od 20. novembra 2021. godine, kojom su precizno definisani uslovi pod kojim će se odigrati utakmica reprezentacije BiH sa selekcijom Finske, kao i obaveze organizatora sportskog događaja u smislu poštivanja higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi i koje su predmetnom odlukom stavljene u obavezu organizatoru.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više