MUPZDK poduzeo neophodne mjere za uspješno osiguranje utakmice BiH-Finska

Na stadionu Bilino Polje u Zenici, u subotu s počekom u 15.00 sati, bit će odigrana kvalifikaciona nogometna utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske.

Uprava policije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti na pripremi osiguranja ove značajne međunarodne utakmice.

– Budući da je ovaj sportski događaj ocijenjen skupom visokog rizika, ovim aktivnostima se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te je detaljno isplaniran svaki segment u djelovanju i postupanju policijskih službenika. Formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene nogometne utakmice, te je sačinjen Plan obezbjeđenja, na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave policije, uz angažovanje i pomoć pripadnika drugih policijskih agencija, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju – saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U fazi vršenja priprema, dodaju, svakodnevno su održavani sastanci Štaba, na kojim su izdefinirani svi konkretni zadaci i obaveze nosilaca zadataka iz Plana obezbjeđenja, kao i način i dinamika realiziranja svih predviđenih aktivnosti, kako bi svi policijski službenici i timovi pravovremeno i efikasno reagovali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te incidentne situacije stavili pod kontrolu a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona.

Pored fizičkog obezbjeđenja, ističu, poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će poduzeti mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata.

– Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu s izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje, saopćeno je.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata niti zastava.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih osoba, kao i u skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion. Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu s naredbama izdatim od strane policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih osoba.

Iz MUP-a ZDK pozivaju navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu kako bi se izbjegle gužve na ulazima u stadion, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljni pregledi osoba, kao i kontrole u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Također, bit će spriječen ulazak osobama koje se budu ponašala nasilnički, kao i osobama koje su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ulazak će biti dozvoljen samo osobama koja budu posjedovala važeće ulaznice za utakmicu. U slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste će se oduzeti a prema osobama će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog obezbjeđenja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.

Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila iz MUP-a ZDK pozivaju građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu s režimom saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela. Pored mjera koje su planirane u okviru svih segmenata obezbjeđenja navedenog sportskog događaja, postupa se i u skladu s Odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona od 20. novembra 2021. godine, kojom su precizno definisani uslovi pod kojim će se odigrati utakmica reprezentacije BiH sa selekcijom Finske, kao i obaveze organizatora sportskog događaja u smislu poštivanja higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi i koje su predmetnom odlukom stavljene u obavezu organizatoru.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više