Na Nišićkoj visoravni obilježena 28.godišnjica od pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

U mjestu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni kod Olova, na današnji dan prije dvadeset osam godina, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava kod Živinica, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa herojem Malkićem tada su, prilikom akcije izviđanja na ratištu u ovom dijelu naše zemlje, poginuli i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Oni su stradali od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Na mjestu pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića – komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade i pogibije četiri člana komande ove brigade okupili su se danas , porodice, predstavnici svih nivoa vlasti,  saborci i predstavnici boračkih udruženja kako bi, i 28 godina nakon pomenute tragedije, odali počast najboljim sinovima ove zemlje.

Program obilježavanja 28. godišnjice počeo je intoniranjem državne himne, nakon čega su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Živinice proučili Jasin, a nakon toga uslijedilo je obraćanje zvaničnika.

210.brigada, na čijem čelu je bio Malkić, formirana od tri bataljona i bila je jedina borbena jedinica ranga brigade u BiH, u cijeloj Armiji, a koja nije bila vezana za liniju odbrane. Ovom prilikom je naglašeno da predstavnici vlasti u Federaciji, kantonima i općinama treba da čuvaju uspomene i da se sjećaju heroja, najboljih sinova Bosne, bez kojih ne bi bilo danas ni slobode, a ni države.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više