Na Nišićkoj visoravni obilježena 28.godišnjica od pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

U mjestu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni kod Olova, na današnji dan prije dvadeset osam godina, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava kod Živinica, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa herojem Malkićem tada su, prilikom akcije izviđanja na ratištu u ovom dijelu naše zemlje, poginuli i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Oni su stradali od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Na mjestu pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića – komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade i pogibije četiri člana komande ove brigade okupili su se danas , porodice, predstavnici svih nivoa vlasti,  saborci i predstavnici boračkih udruženja kako bi, i 28 godina nakon pomenute tragedije, odali počast najboljim sinovima ove zemlje.

Program obilježavanja 28. godišnjice počeo je intoniranjem državne himne, nakon čega su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Živinice proučili Jasin, a nakon toga uslijedilo je obraćanje zvaničnika.

210.brigada, na čijem čelu je bio Malkić, formirana od tri bataljona i bila je jedina borbena jedinica ranga brigade u BiH, u cijeloj Armiji, a koja nije bila vezana za liniju odbrane. Ovom prilikom je naglašeno da predstavnici vlasti u Federaciji, kantonima i općinama treba da čuvaju uspomene i da se sjećaju heroja, najboljih sinova Bosne, bez kojih ne bi bilo danas ni slobode, a ni države.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više