Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 35 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla su 05.10.2022. godine izvršili 99 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, građevinarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo,Novi Grad,Ilidža, Vogošća, Hadžići, Banovići, Gračanica,Gradačac, Lukavac, Srebrenik, Tuzla  i Živinice s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 35 neprijavljenih radnika, 19 obveznika koji nisu evidentirali promet, 6 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 11 objekata koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa i jednog obveznika koji je posjedovao robu bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i posjedovanja robe bez porijekla doneseno je 10 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno je 17 objekata i izdato je 69  prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 146.400,00 KM.

 

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

The post Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 35 radnika na crno appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više