Na prijedlog načelnika: Prihvaćena inicijativa da Živinice dobiju status Grada

 

Inicijativa Općinskog načelnika Samira Kamenjakovića da Živinice dobiju status Grada, koju je Općinsko vijeće Živinice jednoglasno podržalo, prihvaćena je od i Federalnog ministrastva pravde.

Naime, Federalno ministrastvo pravde je utvrdilo da je provedena potrebna procedura i da Općina Živinice ispunjava uslove da se proglasi Gradom. U skladu sa navedenim, Federalno ministrastvo pravde je svoje izjašnjenje o ovoj inicijativi dostavilo Vladi Fedracije Bosne i Hercegovine za izradu i donošenje Zakona o Gradu Živinice.

Podsjećamo, s obzirom na to da Općina Živinice ispunjava sve geografske, demografske, kao i sve ostale uslove da postane Grad, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je prije dva mjeseca, predstavio ovu inicijativu građanima Općine Živinice, te uputio prijedlog Općinskom vijeću Živinice za pokretanje procedure da Živinice dobiju status grada. Inicijativa načelnika Kamenjakovića je jednoglasno podržana, te je Općinsko vijeće donijelo Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada Općini Živinice. Nakon toga, Odluka Općinskog vijeća, donešena na inicijativu načelnika Kamenjakovića, upućena je dalje na više nivoe vlasti.

Službeni gradovi imaju svoje gradsko vijeće i gradonačelnika, što je formalna razlika u odnosu na općine Bosne i Hercegovine, koje imaju općinsko vijeće i načelnika. Ovlasti gradskih vijeća službenih gradova su istovjetne općinskim ovlastima u Federaciji.

Dobivanje statusa grada pruža znatne prednosti, među kojima je i olakšan pristup EU fondovima, što je u ovom trenutku jako značajno za Živinice. Naime, prilikom apliciranja projekata kod međunarodnih fondova prioritet uvijek imaju gradovi. Gradovi dobiju značajna sredstva za sve projekte, bilo da su društveni, ekološki ili privredni, uvijek prednost imaju gradovi.

“Zadovoljstvo mi je da obavijestim građane Općine Živinice da je moja inicijativa da Živinice postanu Grad, a koja je jednoglasno podržana od Općinskog vijeća Živinice, usvojena i od Federalnog ministarstva pravde, i evo dobili smo odgovor da Općina Živinice ispunjava sve uslove da postane Grad. Dakle sve zakonske uslove i sve ono što treba da se ispuni da bi jedna Općina prešla u Grad, mi ispunjavamo i danas smo zvanično dobili od Federalnog ministarstva pravde da Živinice mogu biti Grad. Sljedeća procedura da je usvajanje na Domu naroda i Federalnom parlamentu, međutim glavni preduslov koji je bio i glavna moguća prepreka koja je mogla da se desi je u Federalnom ministarstvu pravde. Pošto smo tu prepreku prešli, mi nemamo više nikakve zakonske prepreke da bi postali Grad. Imamo samo  političke odluke koje donose parlamenti, a kada je nešto po zakonu ni tamo ne bi trebalo biti nikakvih problema. Sa zadovoljstvom još jednom želim obavijestiti građane Općine Živinice da je Federalno ministarstvo pravde dalo zeleno svjetlo za ovu inicijativu nakon što su utvrdili da imamo sve zakonske preduslove da postanemo Grad Živinice.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više