Načelnik održao sastanak u vezi izgradnje treće kolovozne trake u Dubravama

U prostorijama Mjesne zajednice Dubrave Gornje načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković i direktor Direkcije cesta Tuzalnskog kantona Agan Delibajrić održali su sastanak sa građanima koji gravitiraju na dijelu regionalnog puta u Dubravama gdje će se raditi treća kolovozna traka i pješačka staza.

Naime, proteklih dana na regionalnom putu u Dubravama, koji spaja Živinice, Tuzlu i Kalesiju, Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona pristupila je implementaciji projekta izgradnje treće kolovozne trake i pješačke staze.

Dužina treće trake u Dubravama će biti oko tri kilometra, a vrijednost njene izgradnje je oko tri miliona konvertibilnih maraka.

Prilikom pregovora kada je u pitanju bila izgradnja treće trake na saobraćajnici koja prolazi kroz Dubrave, načelnik Samir Kamenjaković je insistirao da se pored treće kolovozne trake na pomenutoj dionici napravi i pješačka staza koja će omogućiti veću sigurnost za učesnike saobraćaja, a posebno za djecu koja svakodnevno idu tom dionicom u školu.

Nakon pregovora sa direktorom Direkcije regionalnih cesta TK-a, načelnik Samir Kamenjaković preuzeo je sve potrebne radnje za realizaciju ovog projekta i sve je završeno po hitnom postupku. Nakon toga Direkcija je krenula sa radovima gdje je naišla na problem sa nekoliko građana koji gravitiraju na području gdje će se raditi treća traka i ne žele da izmjeste svoju ogradu.

Važno je napomenuti da je Direkcija regionalnih cesta TK-a u saradnji sa imovinsko pravnom službom Općine Živinice izvršila provjeru stanja imovinsko pravnih odnosa na ovom području gdje je ustanovljeno da se radi o uzurpaciji zemljišta od strane pojedinih građana, te da nema imovinsko-pravnih problema, tako da ne treba raditi eksproprijaciju zemljišta.

S tim u vezi mole se svi građani da budu kooperativni kada je u pitanju izmještanje ograde, jer će Direkcija regionalnih cesta izvršiti sve svoje obaveze prema građanima, ali da će se također u slučaju da dođe do sporova koji bi zaustavili tok gradnje automatski povući iz projekta izgradnje pješačke staze.

Realizacija ovog projekta je od velike važnosti za Općinu Živinice, Tuzlanski kanton i BiH, a najvažnija je za građane Dubrava.

“Projekat je već počeo. Onog momenta kada smo ušli da radimo susreli smo se sa određenim problemima sa građanima koji gravitiraju na ovom području ceste. Projekat pokazuje da nemamo nigdje eksproprijaciju nego uzurpaciju zemljišta od građana koji su uzurpirali putni pojas od vlasništva Direkcije cesta, odnosno društvenu imovinu. Mi smo danas napravili sastanak da na jedan mirniji način riješimo ovaj problem, da ne bih zaustavljali radove i hodali po sudu sa građanima. Vidim da ovdje ima dobre volje i to smo danas i postigli, evo potpisat ćemo izjave oko rješavanja ovog problema i onoga momenta kada mi to riješimo, mašine su već na trerenu spremne da počnu raditi treću traku. Mislim da smo mi to riješili i da krećemo da radimo.”, istakao je direktor Agan Delibajrić.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata kada su u pitanju Dubrave, uz vodosnabdijevanje, rješavanje pješačke staze za građane Gornjih i Donjih Dubrava, a naročito za djecu koja idu u školu, je izuzetno važno. Mi smo finansirali projektnu dokumentaciju za pješačku stazu kako bi Direkcija cesta mogla to uraditi zajedno sa izgradnjom treće trake. Nakon toga smo morali riješiti imovinsko pravne probleme. Oni su osnovni preduslov za nastavljanje ovog projekta i danas smo imali sastanak sa ljudima koji gravitiraju u ovom dijelu područja gdje će se raditi treća traka. Direktor direkcije cesta je insistirao da potpisu izjave za izmještanje ograda, jer po projektu koji je napravljen ustanovljeno je da se samo radi o uzurpaciji zemljišta, te da nema nikakvih imovinsko pravnih problema. Ovaj projekat ima izrazito veliku važnost, ne samo za Dubrave nego za cijele Živinice. Mi ovu saobraćajnicu trebamo napraviti savremenom onako kako i zaslužuje, a ono što posbeno želim istaći to je akcenat bezbjednosti naših građana, naročito naše djece i u tom dijelu ćemo istrajati.”, istakao je načelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više