Načelnik Općine Živinice učestvovao na Samitu u Turskoj (FOTO)

Na službeni poziv od Svjetske akademije za lokalnu upravu i demokratiju (WALD) i Generalnog konzula BiH u Turskoj, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković učestvovao je na Internacionalnom samitu koji je u periodu od 24.-27.11.2016. godine održan u Instanbulu

Na samitu su prezentovane sljedeće teme:
– prakse pametnih gradova i uloga upravljanja pametnim gradovima,
– transport, tehnologija i komunikacija u upravljanju brendiranim gradovima,
– najbolje prakse brendiranih gradova u Turskoj i svijetu,
– obnovljiva energija i energetska efikasnost,
– efikasna upotreba vode, upravljanje otpadom i infrastrukturna rješenja u
pametnim gradovima, te
– održivost i razvoj gradske sredine.
Pored učešća na Samitu načelnik Kamenjaković je održao sastanak sa Savezom turskih svjetskih općina (TDBB) koja trenutno broji 18 članica iz BiH među kojima je i Općina Živinice. Domaćin sastanka bio je Fahri Solak Generalani sekretar TDBB, a prisutni su bili i Began Muhić, Generalni konzul BiH i Nihad Omerović, načelnik Općine Srebrenik. Glavna tema razgovora bila je poboljšanje privredne saradnje, te unapređenje saradnje Općine Živinice i Općine Srebrenik sa Savezom na poljima obrazovanja i kulture.

Na sastanku je usaglašeno da se Savezu TDBB dostave projektni prijedlozi i profil Općine Živinice, kako bi pomogli u pronalasku srodne općine iz Turske ili Azarbejdžana za bratimljenje sa Općinom Živinice.
Također, Savez turskih svjetskih općina je otvorio mogućnost za odvođenje srednjoškolaca iz Općine Živinice na ljetne kampove koje oni organizuju, u cilju razmjene iskustava učenika, o čemu će se u narednom periodu razmatrati sa direktorima srednjih škola u Živinicama.

Pored svih pomenutih aktivnosti načelnik Kamenjaković je prisustvovao i svečanoj ceremoniji obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, koju je organizovala Asocijacija bošnjačke omladine u Instanbulu. Na ceremoniji su pored načelnika Općine Živinice bili prisutni i Began Muhić, generalni konzul BiH u Turskoj i Aladin Husić, historičar i istraživač u Orijentalnom institutu u Sarajevu. Tim povodom iznešene su historijske činjenice o 25. novembru, a načelnik Samir Kamenjaković je govorio o značaju tog datuma.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više